«En ufyselig blanding av bilder»

BERGENS TIDENDE 26. NOVEMBER 1965;

De kalte seg Gruppe 66. En gruppe unge kunstnere som ville

 skape «et forum for nye eksperimentelle retninger i den bildende kunst». 

Klikk på faksimilen

Det ble tidenes utstillingssuksess i Bergens Kunstforening. Og visstnok den mest kontroversielle utstilling så langt i foreningens ærverdige historie.

Bergens Tidende var svært så positiv i sin omtale av prosjektet  før åpningen i mars 1966:

«Målet er å gi plass til dagens og morgendagens kunstneriske uttrykk i vårt samfunn både gjennom visuelle eksperimenter og gjennom et intimt samarbeid om nye konkrete oppgaver.» 

Indignerte bergensere brukte litt andre ord etter åpningen:

«Meningsløst, sjokkerende, perverst, motbydelig, nedslående, deprimerende og møkk», var blant  karakteristikkene som ble kastet inn i debatten. Det falt heller ikke i god jord hos enkelte at den danske filmskaperen Jens Jørgen Thorsen fikk vise film med til dels sterkt pornografiske  innslag.

BT var heller ikke udelt begeistret. «En ufyselig blanding av bilder», skrev avisen.

Per Hovdenakk i Bergens Arbeiderblad hadde et annet perspektiv: «Det konkrete resultat av Gruppe 66 – foruten det som hendte og ikke hendte med biennale, akademi og galleri – var at Bergens-kunsten ble rykket ut av isolasjonen, og kom i nærmere samspill med hovedstaden.»

Morgenavisen var heller ikke sur. Der het det: «Lenge har vi ventet på at det skulle skje noe ungt og dristig i den lokale kunstens verden. Og nå har det skjedd.»

Avisen fremstile gruppens medlemmer som fulle av «tindrende tro og uvørent håp».

Uansett, publikum strømmet rekordartet til, hele 12.500 nyfikne bergensere besøkte utstillingen.

Og så aller verst kan ikke kunsten ha vært, for så godt som alle som deltok fikk  mer og mindre kjente «navn» senere. Mest navngjetne ble kanskje folk som Per Kleiva, Oddvar Torsheim, Ketil Sæverud, Egil Røed, Knut Kristiansen, Laurie Grundt, Olav Herman Hansen og Ingvald Holmefjord.

For en flying start de fikk – i 1966!

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, kultur

Legg igjen en kommentar