Toppbildet

POSTKORT: Linje 1 Minde – Engen  anno 1962 opplevde å bli postkort! Motivet fant fotografen, R. deGroothe fra Chicago, ved trikkesløyfen på Wergeland. Trikken i Bergen gikk siste tur 31. desember 1965.

Reklamer

15 responses to “Toppbildet

 1. Her gikk jeg mye på kino i Fanahallen og så Zoro filmer. Ettersom jeg bare var 9 år måtte jeg gå til 3 forestillingene. Men det jeg lurer på Truls er flg: min mor som er vokst opp i Grønnestølsveien, rett nedenfor Minde skole sa Wergeland. Min far som er vokst opp i Mindeveien sa det Minde.

  • Her skal det bli gjort research, Erik. Men mitt foreløpige svar er at området rundt gamle Fanahallen heter Wergeland, mens det større området, mot Grønnestølen for eksempel, er Minde. Og hvem husker ikke 3-forestillingene i Fanahallen lørdagene og søndagene! Kanskje var det bare om søndagene de hadde den tidlige forestillingen, det skal bli sjekket også!

   • Det var stort sett i helgene man hadde 3 forestillinger – men husmorfilmene gikk ellers i uken – vakten i Fanahallen het Ivar og kjørte Taxi når han ikke var på vakt – og vi spiste alltid hotdog på Ritz…..men mindeveien ligger faktisk nærmere sentrum enn trikkesløyfen – en av mailadressene mine er foresten erik@mindeveien.com

  • Arild

   Kommunegrensen mellom Bergen og Fana gikk akurat ved trikkesløyfen. Mener å ha hørt at det het Wergeland på Fanasiden og Minde Bergenssiden. Forøvrig så slo Bergensdrosjene over til takst 3 (natt-takst) når de passerte denne «grensen» på vei sydover. Det er rart kor mange minner som kommer frem når en ser bilder fra svunne tider.

   • Det med nattaksten husker jeg. Det med Minde på Bergenssiden høres logisk ut. Har ikke kjørt denne veien på lenge. I dag bruker jeg Fjøsangerveien når jeg skal til byen. Det jeg nå lurer på er om Bybanestoppestedet som heter Wergeland kanskje ligger på Minde?

 2. Sjekket det med Fanahallen, Erik. «Treen» var bare om søndagene, ikke lørdagene. Innimellom begynte filmen 15.15. På slutten av 1950-tallet var prisen kr. 1 til Tarzan-filmene, Abbot og Costello og Helan og Halvan og alle de andre klassikerne. Voksne betalte 2 kroner. Og i tillegg til «Ivaren» så var det vel «Snippen» vi kalte han andre vakten, han med uniformslue. Ivaren var mer uformelt kledd, minnes jeg.

 3. Har sjekket det med Minde og Wergeland, Erik. Folk som har bodd i området i generasjoner sier at hele området skal kalles Minde, også der bybanestoppet ligger. Wergeland er nok området noe lenger sør, oppover mot Tveiten.

  • Arild

   Det stemmer nok ikke. Jeg er selv oppvokst på Minde og gikk med avisen akkurat i dette området. Derfor stoler jeg ikke helt på disse generasjonsuttalelsene (lol). Minde var på Bergensiden av kommunegrensen.Det som ble kallt Wergeland var akkurat der Fageråsveien kommer ut i Storetvedtsveien og området i åsen sørøst derfra. Storetvedtsveien starter der Inndalsveien slutter. Der var også stoppestedet til FOM-bilene og var det første stoppestedet de kunne slippe av folk på siden de da hadde passert den gamle kommunegrensen. Stoppestedet het Wergeland. Faktisk så lå østsiden av starten på Storetvedtveien i Bergen (helt opp til Tveitevannet) mens vestsiden lå i Fana. Fanahallen, som faktisk lå i Fana (derav navnet) lå på akkurat på bygrensen som gikk ned Eikeveien fra trikkesløyfen og videre nedover Minde Allè og forbi det som var Bergensmeieriet og mot gamle Minde togstasjon. Grensesteinen stod akkurat ved drosjehytten rett over gaten fra cafè Ritz. Det er mulig den står der enda. Jeg kan dessverre ikke få bekreftet det selv da jeg nå bor i Australia. Her er forøvrig et dokument som kan være til nytte om du ønsker mer informasjon: https://www.bergen.kommune.no/bk/multimedia/archive/00038/WERGELAND_RAPPORT__38145a.pdf .

 4. Arild: Den linken din var utrolig spennende, var veldig kjekt å se.
  Jeg er selv oppvokst på Minde/Wergeland og det å se kart og bilder over området var utrolig kjekt 🙂
  Dette er noe jeg skal vise til mine foreldre og min mormor som fremdeles bor på Minde, et steinkast fra Wergeland.
  Iflg kartet så bor/bodde vi akkurat på grensen 🙂

 5. Kent Ove Eide

  Bildet gir minner. Umiddelbart husker jeg at vi la Hansakorker på trikkeskinnene i trikkesløyfen, trikken kjørte over de og de ble flat og fin som stanset ut i fra en maskin. Husker også barbereren på hjørnet bak der. Het han Monsen? Til barna som ikke ville klippe seg, som meg, jeg er vanskelig å få klippet den dag i dag, hadde han en sånn «karusellhest», sikkert skåret ut i treverk (ikke plast den gang?) og fint malet. Når jeg satt på den og mamma holdt meg i hånden, klarte barbereren å få av de verste bustene. Husker også kinokafeèn som lå i Fanahallen, de hadde byens beste poseknekk. Det var veldig spennende å smite seg i Fanahallen, men kinovakt Ivar`en var ikke god om han fikk tak i deg. Vi sto utenfor bakdøren og lyttet for å høre når filmen startet og lyset slukket. Vi åpnet bakdøren og stormet inn på et ledig sete. Det gikk gang på gang det. Det er ingen som spør politikerne i dag om de har smitte seg på kino, bare om de har brukt hasj. – En sak jeg lurer på er hvorfor vi ( i hvert fall meg med flere) kalte området der Rema1000 og Årstad idrettslag har fotballbanen sin (Rauatjern?) for «Bellabosset». Husker vi var mye der i myren og fanget rumpetroll og rotet rundt i all slags mulig skrot og bilvrak. Vi hadde en fin oppvekst vi som var unger i området, jeg selv like i nærheten av Fridalen kirke.

 6. Har vært på besøk hos Stein Thowsen(ja det er han du tror det er) og med bildet i forskjellige størrelser og negativer er jeg ganske sikker på at toppbildet er fotografert av han.

 7. Tror ikke det er rett, nei.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s