Lykkejakten i Alle Kvinners blad

Alle Kvinners blad 1945. Klikk på faksimilen.

Alle Kvinners blad 1945. Klikk på faksimilen.

I dag er det Match og Møteplassen som er stedene single kvinner og menn finner hverandre, og innimellom lykken. I 1945 var det ikke noe «nett» som kunne spleise de ensomme og enslige. Derimot hadde man «Brevklubben» i Alle Kvinners blad. Der veltet det inn med mer og mindre lønnlige håp om lykke i årene like etter krigen. Der var spaltene åpne både for bondegutter og byjenter – for husholdersker og håndverkere.

Lest med dagens øyne er annonsene i brevklubben i Alle Kvinners blad ganske søte og morsomme. Kvinnene som søkte menn var gjerne «skuffet», «huslige» eller «troende». De unge menn var veldige ofte «reale» og «sporty».

I en annonse i bladets nummer 11 i 1945 søkte for eksempel en «truande landsjente» etter en gutt som var «glad i heimehygge og alt vent og godt». Mens en «Vestlandsgut» søkte brevbytte med «ljoshåra, lettliva landsjente 18-22 år».

Blant interessene som gikk igjen var særlig ofte friluftsliv og hjemmehygge. Guttene ønsket gjerne «karakterfaste» damer, mens damene på sin side ofte var ute etter «rolige og kjekke» herrer. Og det skadet absolutt ikke at de var «kristelig interessert».

Tidene har forandret seg – litt!

KLIKK PÅ FAKSIMILEN OG LES MER!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s