Journalistens minnebok – Den ukjente suksessforfatteren

VG november 1984. Klikk på faksimilen.

VG november 1984. Klikk på faksimilen.

Hun var den ukjente suksessforfatteren, Kirsten Thesen (1920 – 2011) fra Ny-Paradis i Bergen.

To ganger tidlig på 1960-tallet fikk hun Kirke- og undervisningsdepartementet pris for bøkene, og i mer enn tredve år overøste kritikerne hennes bøker med superlativer. Uforståelig nok nådde hun ikke fram til det helt store publikum med bøkene sine, de fleste ungdomsbøker.

Senere i karrieren skrev hun en dagbok fra en psykiatrisk klinikk, og hun skrev også romaner med det gamle Bergen som kulisser.

Høsten 1984 kom hun med romanen ”I vinterdrakt”, med det kjente sagnet om Jostedalsrypa som bakteppe.  ”Til tross for at sagnet er gammelt, så har myten om Jostedalsrypa mye å fortelle oss i dag om angst for det fremmede og trangen til å finne syndebukker”, sa hun til VG.

Anmeldelsene av boken var overstrømmende – som vanlig.

Jeg kjente Kirsten Thesen i nesten 40 år, fra tiden på 1960-tallet og 1970-tallet da hun var korrekturleser i Bergens Arbeiderblad. Hun bodde alene i sitt hus på Ny-Paradis, og jobbet hele tiden med nye bok-manuskripter. Men hun var så grundig og detaljbevisst at det gikk mange år mellom hver bok. Og sitt siste manuskript ble hun aldri ferdig med. Det ville nok blitt en suksess – det også …

KLIKK PÅ FAKSIMILEN OG LES MER!

Reklamer

1 kommentar

Filed under Uncategorized

One response to “Journalistens minnebok – Den ukjente suksessforfatteren

  1. julianne vatnbakk

    Jeg fikk boka, det blåser fra Forsøy fra en tante som bodde i skien. Boka ble borte,men kunne ikke glemme den boka. Kjøpte den på antivariatet og leste den som voksen og det var en god opplevelse. Kirsten Thesen sin moral var at livet er komplekst. Synd at ikke hun ble lest av flere. Hun holder mål for alltid, tror jeg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s