Audun Hetland – avistegneren! 1

Klikk på faksimilen.

«Ka honen ska’ vi med alt dette brø’et!» Hvem kjenner ikke replikken? Og opp med hånden den som ikke vet hvem som var opphavsmannen!

Audun Hetland (1920 – 1998). Tegneren som elsket Bergen – og det var gjensidig. Han oppfant bergenseren, vil noen mene …

Han ble utdannet ved Bergens kunsthåndverksskole midt på 1930-tallet. Han var knyttet til Bergens Annonse-Byrå og Tegnernes Byrå like før og etter krigen. Han var frilanstegner i Bergens Aftenblad, Morgenavisen, Bergens Tidende, Aftenposten og Bergens Arbeiderblad fra 1940 til 1969.

Han var også mannen bak de eventyrlige boksuksessene med Jon Leirfall (sogebøkene) og Herbjørn Sørebø (vitsebøker) på 1970- og 1980-tallet – og han laget sine egne suksesser, som HV-boken «Vi skal nok bite fra oss!» (1961) og boken om barndom i Hødden, «Kampen for tilværelsen» (1982). Mange flere også.

Han fikk Kongens Fortjenstmedalje i gull i 1989, Heimevernets fortjenstmedalje og forlaget Samlagets «Heidersmann». Han er representert i Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Bergens Kunstforening og Bergen Billedgalleri – og han har dekorert nattklubber, restauranter, skip og plattformer. Utstillinger over hele Europa har han også hatt. Og han illustrerte et hundretalls bøker.

Men først og fremst var han avistegneren. I spaltene viste han oss kjuaguttene, by-originalene, madammene og datidens lokale kjendiser. Ja, han gjorde oss til bergensere – og han gjorde bergenseren til et helt spesielt fenomen!

En byste av ham ble i 2005 reist ved hans atelier i Jacobsfjorden på Bryggen.

(Faksimilen er hentet fra Geo Grafisk AS Bergen 1998.)

I ukene som kommer vil Bergensiana-bloggen vise tegninger fra Hetlands lange karriere som avistegner.

Klikk på faksimilen og se mer!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s