Da Herbrand Lavik ble «anmeldt»

Sladrespeilet 1951

Teaterkritikere i Bergens Tidende har ofte vært omstridte. Ingen var så omstridt som Herbrand Lavik (1901 – 1965). Han var kritiker i BT fra 1945 til sin død i 1965, i tyve år.

Herbrand Lavik hadde en fortid som både laksefisker, gullgraver, journalist og forfatter. Som kritiker kunne han være nådeløs, men var absolutt respektert som kunnskapsrik og velskrivende. Hans teateranmeldelser var sikkert avisens aller beste lesestoff.

Da en annen journalist, Einar Chr. Rosenvinge Bernhardsen (Bris) sluttet i BA i 1950 og startet sin egen ukentlige avis – Sladrespeilet – , ble Herbrand Lavik portrettert i mai 1951. Ikke i et intervju, men i en kommentarpreget «anmeldelse». Og sjelden eller aldri har norsk presse opplevd en mer hudflettende personbeskrivelse enn denne. I dag ville den nok omgående endt opp i Pressens faglige utvalg, og sannsynligvis fått tommelen ned der. Det forhindrer ikke at Bris’ artikkel om Herbrand Lavik i dag kan leses som en pressehistorisk godbit. Det er derfor den formidles her.

Det finnes ikke kildemateriale som forteller hvorfor Bris skulle ønske å klistre Lavik på denne måten. Men mislikt ham må han jo ha gjort. Og Bris’ senere journalistiske karriere – i Danmark – forteller om en uredd journalist som gikk sine egne journalistiske veier. Det gjorde han også i Sladrespeilet i mai 1951. Til de grader!

Klikk på faksimilen og les artikkelen!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s