Bergensere 15 – Willy Dahl

BT november 1970. Klikk på faksimilen.

Det var høst og tid for bøker. Hva var mer naturlig for BT enn å vise vei i bokjungelen. Og hvem var mer egnet til det enn universitetslektor Willy Dahl? Attpåtil nyss utpekt redaktør for J. W. Eides Forlags nye serie med store norske romaner.

Men Dahl hadde synspunkter også på Bergen, musikalen «Hår», universitetene og lyrikeren Olav H. Hauge. Ikke småtterier.

«Universitetene i dag styres som presteskolene på 1500-tallet, av en såkalt krets av likemenn», sa han og mente at bestemmelsesprosessen ved universitetene måtte skyves nedover på instituttplan.

Om musikalen «Hår», som skulle ha premiere på Den Nationale Scene uken etter at dette intervjuet ble gjort mot slutten av november 1970, tok han oppsiktsvekkende nok den protesterende Broderkretsens parti.

«Broderkretsen kan gjerne ta meg med på sin protestliste, selv om våre premisser er vidt forskjellige. For «Hår» har såvisst ikke noe med radikalisme å gjøre, men er en grov kommersiell utnyttelse av protestbølgen. Det er pop på det jævligste», tordnet han – mildt.

Om Bergen mente han at den var » … en deilig og fin by å være på besøk i. Men jeg er likevel glad for at jeg ikke er blitt dømt til evig Bergen. Når man sitter på avstand og leser debattene om Olav Kyrre-monumentet, Konkret Analyse (utstilling i Bergen Kunstforening, red. anf.), Fisketorget og «Hår», da kan man av og til føle trang til å fornekte sin egen herkomst», sukket han.

Intervjuet ble avrundet med en hyllest til Hardanger-dikteren Olav H. Hauge, «Nord-Europas største lyriker», som Dahl uttrykte det.

Klikk på faksimilen og les mer!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s