Da Universitetet i Bergen ble grunnlagt

BT oktober 1946. Klikk på faksimilen.

BT oktober 1946. Klikk på faksimilen.

BT oktober 1946. Klikk på faksimilen.

I oktober 1946 ble Universitetet i Bergen grunnlagt. «En historisk begivenhet, ikke bare for Bergen og Vestlandet, men for hele Norge», skrev BT 26. oktober. Navnet den gang var «Bergens Universitet».Og en folkefest var det. Ikke minst fordi kong Haakon var til stede, sammen med ordfører, fylkesmann, stortingspresident, statsråder, bystyre, politimester, militære ledere, biskop og stortingsrepresentanter. Det må ha vært en av de mest ærverdige  forsamlinger i Bergen noensinne.

«Fasaden av den delen av Florida sykehus som ligger ut til gaten var vakkert pyntet og et Leve Kongen i grønt og nasjonale farger lyste Kongen i møte da han presis kl. 12.30 kom kjørende fra Gamlehaugen», fortalte BT.

Og videre: «Preses i Bergens Museums styre, godseier Wilhelm Mohr gikk så fram til mikrofonen. Etter å ha takket Hans Majestet for at han ved sitt nærvær hadde bidradd til å gi dagen øket fest, uttalte han at han gjerne vilde at vi i dag skal minnes de menn som særlig har arbeidet for saken», sa han, og listet opp de fortjente (se faksimilen). Deretter ba han Kongen foreta den høydelige åpning.

«Jeg er sikker på, uttalte Kongen, at de menn som i framtiden skal stå i spissen for Bergens Universitet vil forstå å handle i overensstemmelse med den høye akademiske ånd som har hersket over arbeidet hittil.»

Deretter ble en kobberplate med innskrift lagt ned og en murer gjorde resten av jobben. Det nøyaktige stedet ble beskrevt som «i det sør-østre hjørnet av grunnmuren til den nye bygningen som skal ligge nærmest Nygårdsparken og der instituttene for fysikk og kjemi skal holde til».

KLIKK PÅ FAKSIMILENE OG LES MER!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s