Bergensere 14 – Rolf Berntzen og Karin Simonnæs

Rolf Berntzen/Karin Simonnæs. Klikk på faksimilen.

De var to av Den Nationale Scenes mest profilerte skuespillere. Og de var mann og kone!

Rolf Berntzen skulle spille  John Gabriel Borkman. Karin «Lillemor» Simonnæs skulle være Amalie Skram. En god grunn for BT til å portrettere dem sammen. Det var i oktober 1979.

«Det kan nok ha sine sider at ektefellen også er skuespiller», sa Karin Simonnæs. Og forklarte: «De årene jeg hadde barna små og gikk hjemme med dem mens Rolf fikk store oppgaver på teatret, følte jeg meg ærlig talt fattig.»

Da de to begynte ved teatret, han allerede i 1940-årene, var teater teater, sa Rolf Berntzen. Nå var det blitt en bedrift.

«Det jeg synes er verst», sa Karin Simonnæs, «er at alt er så regulert, så oppgrenset i arbeidstider. Det gir ikke ro til den konsentrasjonen som trengs og er nødvendig for et godt kunstnerisk resultat», mente hun.

Mens Rolf Berntzen heller ikke ved denne anledning klarte å skjule sin omsorg for Ludvig Holberg. «Til 300-årsdagen hans, den 3. desember 1984, må vi i hvert fall sørge for å få laget et mini-museum i Holberg-kjelleren, det eneste som står igjen av huset han ble født i», sa Rolf’en. Og visste ikke da at han noen år senere skulle gråte sine modige tårer, da Bergen kommune jevnet Holberg-kjelleren med jorden – en handling ganske mange sikkert aldri vil tilgi kommunen.

Klikk på faksimilen og les mer!

Reklamer

1 kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

One response to “Bergensere 14 – Rolf Berntzen og Karin Simonnæs

  1. Kent Ove Eide

    Hvis du vil lese mer om skjebnen til Holbergs fødested på Nordnes, anbefaler jeg og Google «Bergen driter i Holberg», skrevet av Finn Bjørn Tønder 25. januar 2004. Der står det bl.a. at huset ble revet på ordre fra rådmann Haldor Høyte, kommunaldirektør Gert Atle Gundersen og forvaltningssjef Odd Pedersen, «- en handling ganske mange sikkert aldri vil tilgi kommunen» står det her i artikkelen til Bergensiana. Kanskje betegnelsen «kommunen» blir noe unyansert, for det var sikkert mange som var i mot rivningen av «Holbergkjelleren». Restene av Holbergs hus ble bosset, verken hotelldirektøren eller byggmester Raknes «kunne finne» noen rester av kjelleren da byggearbeidene startet.
    Skal vi snart reise en nidstein med disse 3 navnene + navnene til hotelldirektøren og byggmesteren hugget inn?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s