Bergensere 9 – Øivind Bolstad

BT februar 1975. Klikk på faksimilen.

Forfatteren Øivind Bolstad fra Bergen fylte 70, og Bergens Tidende gratulerte ham med et portrettintervju.

Mer enn 40 år tidligere hadde han sagt opp en god stilling på Vinmonopolet for å bli forfatter. Kanskje like greit, ettersom han den gang nettopp hadde sendt Laksevåg kirke til inkasso. De hadde ikke betalt for altervinen de hadde fått! Noe senere ble han like godt kommunist også.

Som forfatter hadde han drevet med det meste, fra romaner, noveller og dikt til skuespill, filmmanuskript og operalibrettoer. Historiske bøker og en lærebok i svømming  også, av en eller annen grunn.

Folk som leste aviser i de årene, traff også stadig på navnet hans i debattspaltene. Han var en entusiast med meninger og meningers mot! «Men fremfor alt er Øivind Bolstad et levende og varmt menneske. Det eneste virkelig vanskelige ved ham er at han snakker omtrent som han skriver – om flere forskjellige ting på en gang», skrev BT med vennlig varme.

Millionær i russiske rubler var han også. Eller visstnok også. For en av hans bøker, med sosialistiske noveller, hadde solgt i 215.000 eksemplarer på et Leningrad-forlag. Men forfatteren hadde ikke anledning til å ta gevinsten ut av Russland, ble det sagt.

Ved siste opptelling hadde han forresten kommet til at han hadde skrevet 21 bøker. «Men det beste er selvfølgelig det som aldri er kommet på trykk eller blitt oppført», sukket han.

Klikk på faksimilen og les mer!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s