Bergensere 4 – Carl Mentz Rynning-Tønnesen

Politimester Carl Mentz Rynning-Tønnesen var absolutt ingen fullblods bergenser, men han får likevel passere som en slags bergenser i denne portrettserien.

I Bergen hadde Rynning-Tønnesen markert seg som politisjefen som ikke kunne lage omelett uten å knuse egg. Og omelett hadde han laget, opptil flere ganger.

Intervjuet ble gjort i juni 1979, kort tid før Rynning-Tønnesen skulle forlate Bergen og tiltre stilling som politimester i Kristiansand.

Hvorfor fikk De ikke stillingen som politimester i Bergen, ville BT vite.

«Det er et interessant spørsmål som jeg hverken kan eller vil svare på», repliserte Rynning-Tønnesen. Derimot fortalte han om hvordan han opplevde bergenserne første gang han kom som politifullmektig til Bergen, i 1960. Han skulle representere politiet ved festforestillingen på DNS 17. mai.

«I første pause spratt en mann i kjole og hvitt opp og talte om 1814. Hans konklusjon var at hvis det ikke  hadde vært bergensere på Eidsvo ville vi ikke hatt noen 17. mai i det hele tatt. deretter sang man Bergenssangen. I neste pause spratt nok en mann i kjole og hvitt opp og talte om Ole Bull. Hans konklusjon var, at det største ved Ole bull var at han bestandig lengtet tilbake til Bergen. Deretter sang man Bergenssangen. I tredje og siste pause reiste en tredje kjole- og hvitt-mann seg for å tale om riksvåpnet. Hans konklusjon var, at det ikke fantes vakrere byvåpen enn Bergens. Og så sang man Bergenssangen.»

Kanskje ikke så rart at Rynning-Tønnesen fikk et noe distansert forhold til bergensere flest.

BT ville også vite om han var PR-kåt? Da tenkte avisen først og fremst på Rynning-Tønnesens synlige rolle i en del turbulente episoder i bymiljøet, først og fremst knyttet til husokkupasjoner.

Rynning-Tønnesen mente at hans synlighet  berodde mest på tilfeldigheter.

«Vi fikk disse husokkupasjonene, opptøyene på ordførerkontoret og det fjerde slag om Entebbe i Forum kino. Da vet man på forhånd at det vil bli bråk og uroligheter, for det hele er iverksatt i den hensikt. Og da gjør man som politimann ett av to: Enten trekker man seg inn på sitt kontor, eller man går selv. Siden man er betalt for det siste, er det også naturlig å gjøre det.

Om politivold hadde han følgende å si: «Det skjer så sjelden at man like gjerne kan snakke om journalistvold eller handelsreisendevold.»

«Samfunnet synes beklageligvis å være inne i en forpøblingsprosess, derfor må vi opprettholde en rimelig balanse mellom onkel-tilværelsen og håndhevelsen av lov og orden. det tror jeg at vil alle vil være best tjent med.»

Sa Rynning-Tønnesen – og reiste til Kristiansand.

KLIKK PÅ FAKSIMILEN OG LES MER!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s