Bergensere 2 – Else Kolderup

BT 1975. Else Kolderup.

Else Kolderup – Bergens ubestridte mannekeng-dronning – ble portrettert av Bergens Tidende i desember 1975.

Og da måtte hun tegnes. «Sa De tegnes? Da tar jeg på meg hatt. Den skjuler den voldsomme nesen min», sa Else da BT ringte og inviterte henne til en prat på Grillen på Hotel Norge. «Skal vi si om en halv time? Men bare noe lett til meg. Et halvt dusin østers eller noe slikt», sa Else. Og kom anstigendes i et oppsiktsvekkende kostyme. I et plagg som ifølge BT-journalisten så ut som en kjeledress. «Yves St. Laurent», forklarte hun. «Eriksen i Kroken» er billigere på arbeidstøy», repliserte BT.

Men portrettintervju ble det. Og litt prat om butikken hun hadde startet ni år tidligere. «I virkeligheten var det ingen som hadde tro på at Else Kolderup kunne klare noe som helst. Hun som bare hadde vært fotomodell og mannekeng kunne ikke ha hjerne til slikt», fikk Else kokketere. Men all grunn til det hadde hun. I Bergen var hun på de flestes lepper i årtier.

Litt kvinnesak ble det også snakket om. BT mobbet henne mildt med spørsmål om hun ikke appellerte til kvinnenes sletteste instinkter «De snakker som den verste, mest humørfylte nyfeminist. Hvorfor behøver forresten alle fanatikere å se så nitriste ut?, returnerte Else provoserende. Hun ville gjerne også ha menn mer fargerikt kledd, mer fjærprydet, i stedet for som nå, da de var så gravalvorlig kledd at det så ut som de var på vei til sin egen begravelse. BT hadde gitt intervjuet tittelen «Mannesakskvinnen». Ja, kanskje det også.

Klikk på faksimilen og les mer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s