Da Mykle ble slaktet

BA 30.10. 1956. Klikk på faksimilen.

Bruduljen som oppsto i kjølvannet av Agnar Mykles roman «Sangen om den røde rubin» i 1956, kjenner de fleste. Både pornografisaken i retten og alt folksnakket om boken som en nøkkelroman med lett gjenkjennelige modeller i Bergen.

30. oktober 1956 ble boken anmeldt i Bergens Arbeiderblad. Kulturredaktør Olav Simonnæs var forsåvidt positiv til Mykles forfatterskap, men slaktet bokens berømte sexscener.
«Det er ikke bare forstemmende. Det er rett og slett banalt, ja latterlig», skrev han.
» … vi taper interessen for Ask Burlefot. Han er stolt over sin seksuelle kapasitet og sin evne til å forføre. Men samtidig er han overordetlig genert og fryktsom overfor kvinner. Hvor er sammenhengen? Han forakter det vulgære og borgerlige, men egentlig er han selv en stor snobb, stundom spissborgelig og infantil.» Simonnæs tar hardt i. Og gir seg ikke med det:
«Serien av samleier fortsetter i Bergen med overordentlig korte intermezzi. Den ene piken etter den andre faller pladask for den umettelige Casanova. Og hver gang gies det en minutiøs beskrivelse av begivenheten i alle tenkelige detaljer – fra det kjedsommelig naturlige til det mest perverterte.»
På det tidspunktet denne bokanmeldelsen ble skrevet visste ikke verden at man snakket om en bok som skulle bli en av norgeshistoriens mest omtalte, kanskje den aller mest omtalte.
Klikk på faksimilen og les mer!
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s