STORE STUNDER I BERGEN 13 – Kong Olavs første besøk

BT 27. juni 1958. Klikk på faksimilen.

BT 27. juni 1958. Klikk på faksimilen.

Femti bergensere «dånte» i sommervarmen da kong Olav sammen med prinsesse Astrid kom til Bergen på signingsferd i juni 1958.
«Kongen kronet i bergensernes og hordalendingenes hjerter», skrev BT. Ifølge avisen ble det en strålende, men anstrengende dag for Kongen og prinsessen i Bergen.
De gikk i land fra kongeskipet «Norge» 26. juni om morgenen, og gikk om bord igjen ved midnatt, etter en festaften i Nygårdsparken.
«Det ble et historisk møte mellom Kongen og folket her vest, verdig i opplegget og gjennomføringen – men samtidig spontant og hjertelig fra begge sider», het det.
Dagen begynte med en kjøretur fra Festningskaien til Festplassen. Det sto tett i tett med mennesker langs hele ruten gjennom sentrum.  Så fulgte en kjøretur gjennom søndre bydel til Haukeland sykehus, der sykepleierskene sto oppstilt i espalier, nystrøket og i røde caper. Deretter bar det til lunsj på Bellevue, og så tilbake til ettermiddagshvil på kongeskipet via Skansen og Stølen.
Om kvelden var det folkefest. «Hele byen og halve Sandviken hadde funnet veien til folkefesten i Nygårdsparken, holdt i Festspillenes regi», fortalte BT. Jakob Skarstein var programleder.
Etter oppfordring fra programlederen ble alle lightere og fyrstikker tent i kveldsmørket, «slik at bakkeskråningen så ut som et lite levende lyshav», fortalte BT.
Og med et fyrverkeri over Nordnes ble de kongelige fraktet tilbake til skipet ved midnatt. Skipet satte kursen mot Kvarven, med en armada av småbåter rundt seg.
«Etter denne ferden er det sikkert nok at både kong Olav og prinsesse Astrid har vunnet en stor plass i bergenske hjerter», avsluttet BT.

BT 27. juni 1958. Klikk på faksimilen.

Reklamer

6 kommentarer

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

6 responses to “STORE STUNDER I BERGEN 13 – Kong Olavs første besøk

 1. Steinar

  Det bildet må da være fra 17. mai vel?

 2. S.A.Stendal

  Jeg antar at kongen og Astrid også bodde på Gamlehaugen. En av dagene reiste de med den åpne bilen over Landås og forbi trikkesløyfen i Fridalen. De nye trolleybussene (sputnikene) brukte ennå denne sløyfen da det var endestasjonen. Vi var varslet om denne turen. Jeg hadde fått låne min far sitt gamle kassekamera for å få et bilde. Min bror var med og vi fant en plass utenfor Nordland kolonialforretning- senere Fløtre i Haukelandsveien.
  Vi ventet og ventet. Endelig kom bilen, men jeg ble så opptatt av kameraet, jeg var jo ikke store karen. Jeg fikk klikket av og bilen var borte. Bildet ble nnaturligvis uklart, men det er ikke tvil om at det var kongen med sin sjøoffiseruniform og lue med hvitt overtrekk. Ved siden av satt Astrid i en lys drakt.

  • Truls Synnestvedt

   Hei S. A. Stendal – Kongen og prinsesse Astrid bodde ikke på Gamlehaugen under signingsbesøket. Da gikk de i land fra kongeskipet om morgen og om bord igjen om kvelden. Deretter forlot kongeskipet Bergen umiddelbart. Ellers er det jo et veldig artig minne du har!

 3. S.A.Stendal

  Greit! De kom nedover Natlandsveien ,forbi trikkesløyfen og ned Haukelandsveien . Jeg forstod ikke det på beskrivelsen av reiseruten – selv om det stod søndre bydeler. Jeg oppfattet at turen gikk mer direkte mot Haukeland sykehus Derfor antok jeg at de hadde oppholdt seg på Gamlehaugen og hadde tatt turen til Haukeland sykehus over Birkelund senere i oppholdet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s