STORE STUNDER I BERGEN 12 – Ny «Bergensfjord» kommer!

BT 15. mai 1956. Klikk på faksimilen.

BT 15. mai 1956. Klikk på faksimilen.

BT 16. mai 1956. Klikk på faksimilen.

15. mai 1956 var en stor dag i Bergens maritime historie. Nye «Bergensfjord» seilte inn Byfjorden for første gang, dagen etter at skipet hadde forlatt verftet i Newcastle. Der hadde 30.000 briter stått i kø de siste dagene for å få en omvisning om bord.
I Newcastel sang de «Please remember me», da «Bergensfjord» seilte sin vei. I Bergen ble skipet tatt imot med jubel og hele bystyret. Og av tusenvis av bergensere, selvfølgelig.
«Skipet ble hilst med høye bifallsrop», skrev BT. Både den engelske og norske nasjonalsangen ble spilt, og ordfører Knut Tjønneland holdt den første talen. «Det er en stor dag for Bergen når Den Norske Amerikalinjens flaggskip – ja, hele den norske flåtens flaggskip  bærer Bergen i sitt navn og anløper byen som den første på sin jomfrutur», sa ordføreren.
Deretter fikk tusenvis av fremmøtte bergensere ta en titt, og ifølge BT var det bare en eneste dom: «Her har landet fått en skute som tilfredsstiller de strengeste krav».
Til skipets gudmor, prinsesse Astrid, ble det sendt telegram, med den «dypeste respekt og høyeste hengivenhet». Den første «Bergensfjord» var blitt bygget i England 43 år tidligere, men var i 1946 blitt solgt til Sør-Amerika. Nå var en ny havets bergenske dronning på plass – ved Skoltegrunnskaien!
Klikk på faksimilene og les mer!
Reklamer

9 kommentarer

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

9 responses to “STORE STUNDER I BERGEN 12 – Ny «Bergensfjord» kommer!

 1. Dag-Geir Bergsvik Knudsen

  Jeg husker dette godt selv om jeg ikke var mere en nesten 9 år. I dag ville dette ha vert en umulighet. I dag er jo Festningskaien og Skolten gjerdet inne. Kaiene der ute er en spøkelse kaier der bare for suplaybåter som spyr ut tonnevis av co2 ligger, uten at politikerne gjør noe som helst for å rette dette opp igjen. Festningskaien er blitt en utendørs lagerplass det flyter nesten over en skam for Bergen og politikerne i vår ellers så flotte by.

 2. Been there, seen it

  Kjært syn.

  Vi var sju «reservemenn» med samme fornavn da jeg mønstret på “Bergensfjord” i 1966 og det la til på samme sted som på bildet. Skipet ankret senere opp ved Frihetsstatuen og jeg fikk mitt første møte med New York. Lite ante jeg da at jeg kom til å arbeide i tretti år i USA.

  Jeg snakket med den siste eieren av skipet for et par år siden. Han fortalte at det begynte å brenne ombord da det var ved Aten mange, mange år senere. Brannen var uslokkelig. “Bergensfjord” ble tauet ut på dypere vann der det sank.

 3. Heisann.
  Mønstret på 01.08.1965 i København og mønstret av 21.04.1967 i Oslo, etter mange flotte seilaser, var med jorden rundt høsten 1966, og har gode minner fra en eventyrlig opplevelse, takket være for denne flotte
  båten, det var skuta det…..vi fikk se verden, på verdens fineste arbeidsplass.

 4. Kurt Sweeney

  Seilte med det med familien som 8-åring fra New York i juli i 1969, og satte føttene på norsk jord for første gang i Kristiansand sju dager seinere..! Et nydelig skip, og en flott overfart – et minne for livet! Slike fartøy ser man vel knapt nå lenger.

 5. tege

  «Bergensfjord» – den eldre utgaven – var forøvrig den siste «amerikabåt» som forlot Bergen før krigen – den 8 april 1940(!).
  (Matheus Anzjøen som kaptein)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s