STORE STUNDER I BERGEN 10 – NM-fiaskoen på Krohnsminde

BT 24.1. 1955.
BT 24.1. 1955.
BT 24.1. 1955.

   To dager før NM på skøyter i Bergen i 1955 var isen perfekt. Det endte med fiasko!

» … banen i formiddag i virkelig mesterskapsform», skrev BT torsdag 20. januar. Kvelden før var det 12 minusgrader i Bergen.

«Alt tegner derfor lyserødt for helgens norgesmesterskap», la avisen til. Den tok munnen for full. Altfor full.

«Aldri mer et skøytemesterskap til Bergen», skrev Morgenposten om mandagen. Selv om de fleste Oslo-avisene var enige om at arrangøren hadde kjempet en tapper, men tapt kamp, mot værgudene.

Da mesterskapet startet i Bergen lørdag 22. januar var både kuldegrader og den gode isen forsvunnet. «Det var tett snødrev, nærmest sludd da første par i lørdagens 500 meter stilte til start innenfor et fullpakket Krohnsminde. Banemannskapene hadde sin fulle hyre med å holde banen ren for snøslaps. Det var derfor uvanlig dårlige forhold som møtte våre sprintere», kunne BT fortelle.
Og bedre ble det ikke utover dagen, og starten på 5000 meter måtte utsettes 20 minutter pga snørydding. Men publikum holdt ut.
«Trass i at de tre timene hadde vært både våte og kalde, var det et takknemlig publikum som forlot Krohnsminde etter lørdagens løp, de så sikkert frem til nok en stor skøytedag søndag …»
 Det endte med at mesterskapets andre dag ble flyttet til reservebanen på Voss, og med kronprins Olav til stede kunne Knut «Kuppern» Johannesen ta sitt første mesterskap. Skøytekongen Hjallis gjorde en oppsiktsvekkende slett innsats, bortsett fra på 1500 meter. Men etter stevnet ble det konkludert med at Norge hadde fått en ny skøytekonge, han het «Kuppern».
» … han vil ganske sikkert ta rikelig for seg av både norske og internasjonale mesterskap i årene som kommer», skrev BT – og var så sannspådd, så sannspådd.
Noen som var der?
Klikk på faksimilene og les mer!
Les om flere Store stunder i Bergen på: www.bergensiana.wordpress.com
Reklamer

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “STORE STUNDER I BERGEN 10 – NM-fiaskoen på Krohnsminde

  1. Artig lesning. Ja, jeg var der og var med på snøryddingen på Krohnsminde. Jeg var ansatt hos A/S Skjelbred & Co som velvillig stilte Ferguson traktor(er) til rådighet for brøytemannskapene, og jeg kjørte traktor på banen. Det var jo forferdelig trist at været skulle bli så kontrari, men tross alt gikk det noen løp på banen før det hele flyttet til Voss.

  2. Ja, jeg var der, på Krohnsminde altså. Jeg var 7 år gammel ag hadde gledet meg til å se Hjallis. Det var stort å få med seg begynnelsen til slutten av en eventyrlig karriere og begynnelsen på en ny stor karriere, nemlig Kupperns (Knut Johannesen).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s