«Ingen tårer for Morgenavisen»

BT april 1984. Klikk på faksimilen.
BT april 1984. Klikk på faksimilen.

«Ingen tårer for Morgenavisen». Det var tittelen på Bergens Tidendes kronikk 26.april 1984.

Da var avisen i Allehelgens gate slått konkurs i februar samme år, etter at en mislykket redningsaksjon angivelig kom for sent i gang høsten 1983.

Kronikkforfatter var Ole Torp, på den tiden reportasjeleder i Dagbladets kulturavdeling. Han hadde også hatt tillitsverv i Bergen Journalistlag og Norsk Journalistlag. Han var nådeløs i sin «nekrolog».

«Det er ikke sant at det er trist og leit at Morgenavisen nå er død og tilsynelatende trygt begravet. Det er på tide det blir sagt fra om dette. Det er hyklerisk når det fra ulike hold hevdes at Morgenavisens død er et anslag mot ytringsfriheten i Bergen by, og det er ekstra ekkelt når pressefolk er hyklerne», skrev Torp.

Selv var han vokst opp med denne avisen, siden hadde han vært kollega og konkurrent. Men han kunne ikke gråte da han så avisen dø etter år på sotteseng.

«La meg først som sist poengtere: Det er trist når folk mister jobben – enten de er industriarbeidere i Odda eller journalister og typografer i Bergen», skrev han – men hevdet at en avis skulle ha en viktigere grunn til å eksistere enn bare å være en bedrift hvis fremste mål var å skape profitt.

«Morgenavisen var de siste kranke år av sin levetid en avisbedrift uten ide, uten journalistisk ånd», skrev han – og ramset skånselsløst opp følgende mangler ved avisen: «Morgenavisen hadde sjelden en egen nyhet. Den drev det som i bransjen ofte omtales som kjølvannsjournalistikk, hvilket betyr at den gulper opp andre organers nyheter. Den hadde aldri en interessant debatt … Den hadde aldri en djerv tanke, en spennende ide, en original vri eller vinkling … Den førte aldri en kontroversiell kampanje-journalistikk … Dens politiske reportasje gikk stort sett ut på å mistenkeliggjøre sine motstandere. Samtidig var den trofast inntil det servile overfor sine egne … Den såkalte næringslivsreportasje var likevel det verste: Her baserte avisen seg på det simpleste av alle prinsipper for dårlig journalistikk: Den solgte seg til annonsørene …», het det i BT-kronikken.

De fleste som hadde fulgt avisen de siste årene før avisdøden inntraff i 1984, ville nok sagt seg enig i det meste av dette. Den tidligere så ganske gode Høyre-avis ble de siste årene dessverre en svakere avis. Det mente også bostyret som administrerte konkursen: Morgenavisen var rett og slett ikke god nok til å klare seg i konkurransen med andre aviser, mente – også – bostyret.

Klikk på faksimilene og les mer!

Reklamer

1 kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

One response to “«Ingen tårer for Morgenavisen»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s