BA tok (en viss) selvkritikk

BA 26.9. 1945. Klikk på faksimilen.
BA 26.9. 1945. Klikk på faksimilen.

September 1945. Etter å ha hamret løs på «nazifisering» av Bergens Tidende under krigen, tok Bergens Arbeiderblad en viss selvkritikk 26. september 1945. Men avisen minnet samtidig leserne om dens siste hilsen til abonnentene før den ble stoppet av bevæpnet hird i begynnelsen av februar 1941: «Godt mot! Norge skal leve og folkets framtid trygges.»

Samtidig tok BA et oppgjør med noen av sine egne artiklet fra høsten 1940. «Tok vi feil så var det fordi vi i så henseende vurderte feil. Vi får stå til rette for den svakhet, men å beskylde oss for kapitulasjon nasjonalt og politisk er vel litt for strengt bedømt», skrev BA.

Avisen kommenterte også en artikkel fra 21. september 1940, der det het at «Og i selve situasjonen i dag ligger der den sterkeste oppfordring for oss til å vinne forståelse for alt verdifullt og livsviktig norsk gjennom samarbeid med Tyskland.»

Det var nettopp denne type journalistikk BA hadde kritisert BT for å drive. Men BA hadde en slags forklaring: Avisen mente at den ikke kunne kritiseres for ordene «gjennom samarbeid med Tyskland».

«De ble diktert inn av den tyske forhåndssensur mens andre setninger ble skåret ut. Kanskje var vi litt for redd revolvertrusslene den gang; men det å sette seg utover sensuren var en så alvorlig forseelse at en måtte regne med krigsrett pr. omgående.»

BA innrømmet også at den hadde begått flere «tvetydigheter» i sine artikler. Men det var for » … å få meddelt visse ting». Vi kan ikke tenke oss at våre lesere misforsto dem»,  skrev avisen 26. september 1945. Og avsluttet sin til dels selvransakende artikkel med følgende: «Vi tror å kunne påstå at Bergens Arbeiderblads holdning hadde en viss betydning ved å holde motet oppe og vekke ny kampånd i det noske folk.»

Mer om «avisfeiden» i Bergen høsten 1945 følger.

Klikk på faksimilene og les mer!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s