BA stoppet av hird i 1941

BA 4. august 1945. Klikk på faksimilen.
BA 4. august 1945. Klikk på faksimilen.

Allerede i juni 1945 fikk Bergens Tidende det glatte lag av Bergens Arbeiderblad for å ha laget en nazifisert avis helt fram til freden kom. Selv ble BA stoppet i februar 1941, fordi de ikke var føyelige nok. Så – i august 1945 rykket Morgenavisen ut, til fordel for Bergens Tidende.

«Ingen avis har rett til å stå fram og slå seg på sitt bryst og si: Jeg var ikke som de andre. Heller ikke Bergens Arbeiderblad», skrev Morgenavisen.
BA gikk i strupen på dem, umiddelbart: » … ennå i dag finner Morgenavisen det hensiktsmessig å gjenoppfriske N.S. løgn mot Bergens Arbeiderblad», snerret avisen. Men det var bare en forsiktig begynnelse.
«Bergens Arbeiderblad valgte uten nølen kampens vei. Vi nektet å medvirke til nazi-agitasjonen. Vi brakte ingen opprop eller referater fra N.S. Under det voldsomste press fra N.S. og den tyske presse- og propaganda-abteilung. Vår redaktør og redaksjonssekretær var innkalt daglig til tyskerne uten å fire. Hirden troppet opp i redaksjonen med krav og trusler. Vi firte ikke. Inntakelse av N.S program var minstekravet. Vi tok det ikke. Redaktør Oscar Ihlebæk ble fjernet etter en alvorlig kontrovers med N.S. og Reichskommisariat. Det hjalp ikke. Vi la ikke kursen om. Det slapp ikke en linje inn av det tvangsstoff som vi ble diktert av N.S understøttet av tyskerne.»
Til slutt fikk BA et ultimatum, som også ble avvist. Da ble avisens redaksjon i Christian Michelsens gate inntatt av bevæpnet hird og avisen stoppet for godt. Det var i begynnelsen av februar 1941. Derfor følte avisen i 1945 at den hadde en viss rett til å synge ut.
«Morgenavisen firet mer enn vi likte å være vitne til, for å bruke et mildt uttrykk. Vi snakker ikke om Bergens Tidende, som stillet seg utenfor kampfronten», hevdet BA i august 1945.
Avisen Dagen kjørte lenge samme linje som BA, men ble til slutt tvunget til å ta inn N.S.-stoff. Også Bergens Aftenblad ytet motstand mot nazistene, men gikk noe lenger i innrømmelser enn BA var villig til, skrev BA.
BA-artikkelen 4. august levnet ikke BT mye ære. » … i begynnelsen av 1942 følte N.S. seg sterk nok til et nytt framstøt. Avisene skulle nazifiseres helt ut ved ansettelse av N.S.-redaktører. Hver enkelt burde da spørre seg selv: Kan jeg stille meg til disposisjon for løgnkampagnen mot mitt land … Ja, mange sa da fra og tok den risiko det innebar. Men alt for mange gikk videre på den æreløse veg», skrev BA, med dårlig skjult adresse til BT.
I slutten av september 1945 tok Bergens Tidende til motmæle. Det kommer vi tilbake til i neste artikkel her på Bergensiana.
Klikk på faksimilene og les mer!
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s