BA vs BT 1945

BA 15. juni 1945. Klikk på faksimilen.

BA 15. juni 1945

Det var 14. juni 1945. Det var bare fem uker siden krigen var slutt.  Da klarte de ikke lenger å holde kjeft i Bergens Arbeiderblad. Det ble satt søkelys på Bergens Tidendes – og andre avisers – rolle under krigen. BA trykket et innlegg fra en innsender der det het: «Skal der legges et glemselens slør over avisene som fortsatte og spredte nazismens gift ved å følge fiendens og kulturdepartementets minste vink?»

Selv var BA blitt stoppet av tyskerne 5. februar 1941, og lokalene i Christian Michelsens gate ble overtatt av nazistene. BT på sin side ga ut en sensurert avis gjennom hele krigen.

BT reagerte med å oversende BA-artikkelen fra 14. juni til statsadvokaten i Bergen med anmodning om etterforskning. Man så annerledes på det i Nygårdsgaten.

Bergens Arbeiderblad reagerte på sin side med et stort oppslag neste dag, 15. juni: «Bergens Tidende krever offentlig straffesak mot Bergens Arbeiderblad», het det i tittelen.

Men BA var ikke noen angrende synder: «Vi er oss ikke bevisst å ha rettet noe ondsinnet angrep på Bergens Tidende», skrev avisen. Og tok bladet fra munnen: «Ingen beklager mer enn vi at vi ikke riktig er på bølgelengde med hverandre. Også for oss er det en smertelig tragedie at Bergens Tidende føler seg touchert av det renslighetskrav som vi stiller. Kanskje er det strengt. Men ikke for strengt.»

Og BA ble ikke billigere: «Vi må dessverre erkjenne at den norske presse, det frie ords første representanter, ikke ydet den motstand som den burde ha vært forpliktet til å yde. Og når vi tenker på den innsats andre ords og ånds forkynnere har gjort, er vi dypt beskjemmet», het det – nådeløst får man si.

Men det kom mer. Og det var ikke bare BT som fikk smake pisken: » … det burde vært en soleklar plikt for hver eneste avis og hver eneste journalist å utnytte disse mulighetene ( til å hevde en norsk vilje) så langt det overhodet var råd.» Det hadde man stort sett ikke gjort i BT, mente åpenbart BA.

«Der var altfor mange  engstelige og svake. En risikerte fengsel og konsentrasjonsleir. Ens stilling sto på spill. Livet og kanskje. Ja, ens formue var sogar truet.»

«Fornedrelsens vei til evig skjendsel for norsk presse», kalte BA det. «Vi kan med vår beste vilje ikke forstå annet enn at de sviktet sitt kall og svek sitt land», skrev BA om de avisene og de journalistene – og de aviseierne – som etter BAs mening hadde gått i okkupantenes tjeneste.

Sterke og harde ord. Katten var ute av sekken. Mer om debatten de to avisene imellom her på Bergensiana de nærmeste dagene og ukene.

Klikk på faksimilene og les mer!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s