Advarte mot klipping av «tyskerjenter»

BT 20. juli 1945. Klikk på faksimilen.
BA 4. juni 1945. Klikk på faksimilen.

Klipping av såkalte «Tyskertøser» eller «Tyskerjenter» ble nærmest en folkesport i ukene etter at krigen var slutt i mai 1945. Og Bergen var ikke noe unntak.

I Bergens Arbeiderblad kunne man 4. juni lese at ca. 40 «tyskerjenter» var blitt klippet på Laksevåg. En gruppe ungdommer tok både saken og saksen i egne hender, da det ble kjent at mange jenter fremdeles besøkte tyskerne der de var internert.
«Trafikken har foregått åpenlyst hver eneste kveld», kunne BA fortelle. Avisen hevdet også at det lokale politi sto helt maktesløse og måtte tilkale rikspolitiet for å stoppe klippingen.
BA fant det forståelig at folk reagerte når norske kvinner fremdeles holdt kontakt med tyskerne, men advarte mot gatens justis.
Det gjorde også rikspolitisjef Aulie da han 20. juli 1945 ga pressen en orientering om problemet med «tyskertøsene».
«Det finnes nemlig mange kategorier tyskerjenter, først og fremst de rene gatejenter, prostituerte allerede før krigen, og enkelte som er kommet til i krigens år. Dem har politiet tatt hånd om», sa Aulie.
Han nevnte også gruppen som hadde stått i forhold til tyskerne, og til dels vært angivere. «De vil få et alvorlig oppgjør med domstolene», sa han.
Den tredje gruppen var de norske kvinnene som sto i forhold til en enkelt tysker i et kjærlighetsforhold. » … en skal være oppmerksom på at en slik forbindelse ikke rammes av noen lovbestemmelse. Ingen kan forby dem å gifte seg med vedkommende tysker», sa Aulie. Han understreket at vi etter fem års okkupasjon igjen levde i et rettssamfunn.
Bemerk også spalten over artikkelen om «tyskerjentene», der funksjonærene i Vinmonopolet på sin generalforsamling på det mest heftige protesterte mot den «lemfeldige» behandling de fengslete landssvikerne fikk på Espeland – altfor pent behandlet ble de, mente funksjonærene, og hevdet at de ansvarlige myndigheter burde erstattes av folk som kunne imøtekomme «folkeopinionens» krav. Sterk kost!
Klikk på faksimilene og les mer!
Reklamer

1 kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

One response to “Advarte mot klipping av «tyskerjenter»

  1. Dag-Geir Bergsvik Knudsen

    Ja og ennå etter godt over 60 år har vi fortsatt ikke forsonet oss med kvinne som var sammen med tyskerne under krigen. Når skal vi legge dette bak oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s