Zinken Hopp – en fornøyd bergenser

BT 1938. Klikk på faksimilen.

BT januar 1955. Klikk på faksimilen.

Zinken Hopp (1905 – 1987) bodde i Bergen, var forfatter, oversetter og kåsør. Livskunstner også. Hun skrev barnebøker, biografier, skuespill, noveller, essays og dikt – muntre og sorgmuntre.

Da hun fylte femti, i 1955, betrodde hun BT: «Mitt problem er at jeg er glad og fornøyd og tilfreds.» Men hun håpet likevel å kunne avlokke livet enda flere lyse sider.

Mange vil fremdeles huske henne som deltaker i det første «Kvitt eller dobbelt»-programmet i NRK, i 1961, der hun vant 10.000 kroner i emnet klesdrakter gjennom tidene.

I Norsk biografisk leksikon heter det blant annet dette om henne: Ho framstod som ein ekstraordinært presis, språkleg enkel og elegant formidlar av kunnskap og hadde ein smittande kjærleik til stoffet. På ei og same tid var ho både autoritativ, aristokratisk, personleg og folkeleg. Glede ved den konkrete detaljen kombinert med historisk overblikk var typisk for henne. Som kvinneleg forfattar i si tid var ho atypisk ved å vere trygg, nøgd, sjølvsikker, humoristisk og faktaorientert.

Litt av en attest!

Da hun fylte 60 år, i 1965, skrev vennen og journalisten Finn Bjørn Larsen i Bergens Arbeiderblad følgende: «Mange av Zinkens venner i Bergen betrakter henne – med rette – som en av byens attraksjoner. Får de gjester fra om- eller utland, viser de dem gjerne Fløien, Stavkirken, Akvariet – og Zinken. Hennes gjestfrihet er legendarisk. Over hele Norge og halve verden sitter det mennesker med  uutslettelige behagelige erindringer om Bergen, fordi de har opplevd byen med utgangspunkt i Zinkens alltid åpne hus.»

Gjennom minst fem tiår skrev Zinken også sine dikt i Bergens Tidende. Her er vedlagt som arbeidsprøve diktet «Sommerkveld i Bergen» fra BT-magasinet i 1938 – blant annet med følgende blinkskudd fra Folkeparken på Nygårdstangen:

«Søte venninner går to og to/og prater med knisende stemmer./Tivoli lokker med karusell./Det skingrer musikk i den stille kveld,/det smeller av skudd mot skive./De siste venninner slentrer forbi,/den ene hører man leende si:/Med ham! Nei, aldri i livet!»

Hurra for Zinken!

Klikk på faksimilene og les mer!

Reklamer

1 kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

One response to “Zinken Hopp – en fornøyd bergenser

  1. Åhhhh…..jeg husker godt kjære Zinken Hoff. Hun var nærmeste nabo til bestefar på Engen. Hvor jeg elsket å besøke henne når jeg var på besøk hos bestemor og bestefar. Det vanket alltid noe godt, men det beste var da hun tok meg på fanget og leste eventyr som Trollkrittet, som hun forøvrig hadde skrevet selv, og fra Mummitrollet 🙂 Hun var en ferm kvinne og jeg elsket å sitte på fanget hennes, for hun var så god og myk…..For en liten pike som meg var det stor stas å kjenne en ekte forfatterinne, ja det het det den gangen. Etter hvert som jeg ble eldre, så ble besøkene sjeldnere, til slutt så opphørte de helt….., men de gode minnene er der 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s