Sydneshaugen i gamle dager

BT 1938. Klikk på faksimilen.

Gutteliv på Sydnes i eldre tid. Det var tema for en artikkel i BT-magasin nr. 25 i 1938.  Artikkelen var hentet fra en bok som ble utgitt i forbindelse med at Sydnæs Bataljon feiret sitt 75-årsjubileum det året, og avisen fikk velvilligst anledning til å trykke artikkelen.

I 1938 var «eldre tid» tiårene før århundreskiftet, altså 1880- og 1890-årene.
Artikkelen gir et inntrykk av et yrende liv på Sydnes og Sydneshaugen i de årene, beskrevet som » … en labyrint av smitter og smauer med sine mange krinkelkroker, var der i overflod av store naturlige tumleplasser av hvilke hvert av de 3 guttelag hadde sine, som lå kloss opp imot hvert enkelts strøk.»
Kleiveguttene hadde Totlandsmarken og Paulsengen, mens Dragefjellsguttene hadde Dragefjellet og Blauvengen – og Haugeguttene det store området mellom Dokkebakken og Monclairbakken og Museet. Ridebanen som omtales i artikkelen, er området der Johanneskirken i dag står i all sin velde.
Og forfatteren E.S. skriver: «Over hele dette vidstrakte og vidunderlige terreng blev det av barn og ungdom året rundt, ført et friluftsliv som den nu oppvoksende slekt i de samme strøk, vanskelig kan forestille sig. Og intet sted kunde dette liv få utfolde sig friere og friskere enn på selve Sydneshaugen.»
Artikkelen beretter i detalj om dette – om indianerkriger, om krøbbeturene ned Dokkebakken og Kleivebakken, om ballspill på Ridebanen og om høstkveldenes ringdanser med gutter og jenter i hundretall. «Som oftest kunde sangen høres over store deler av byen», het det.
Klikk på faksimilen og les mer!
Reklamer

2 kommentarer

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

2 responses to “Sydneshaugen i gamle dager

  1. grethe j. narvestad

    Paulsengen er det dagens Engen? Interessant artikkel om Sydnes.
    Nå skjønner vi navnet Dragefjellet også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s