Politimann i Bergen i gamle dager

BA juli 1951. Klikk på faksimilen.

Han var politimann i Bergen fra 1915. I juli 1951 ble han pensjonist. Til Bergens Arbeiderblad kunne Håkon Lian fortelle at det var andre boller å være politimann i Bergen «i gamle dager».

«Antipatien mot politiet var så sterk at at politimannen ofte måtte slippe arrestanten for å ta opp kampen mot folkemengden», kunne han fortelle.
Da han begynte ved Nøstet politistasjon hadde politifolk fire timers tjeneste og fire timer fri uken lang.
«Den gangen jeg begynte hadde en politimann 100 kroner måneden … det var ikke meget igjen for strevet, og det var virkelig en hard jobb, ikke minst fordi publikums innstilling til politiet var ganske annerledes enn i dag»,   fortalte han. Først i 1918 fikk politiet sin første bil. Før den tid måtte de slepe arrestantene gjennom gatene, til stor halloi for de som så på.
Den nyslåtte pensjonisten mintes også en gammel murerhåndlanger som stadig ble innbrak til fyllearresten. » … men han tjente godt og betalte bøtene. Ja det gikk til og med så langt at han, når han ble arrestert med penger på seg, deponerte beløpet på politistasjonen som et slags forskudd eller en sikkerhet for neste gangs mulkt», fortalte han.
«Lian ser slett ikke ut som en pensjonert tjenestemann … Men det er vel slik at en skal slutte mens leken er god», avsluttet BA.
Klikk på faksimilen og les mer.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s