Bergen i krig – 1945 (1)

BT 27. januar 1945. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.

BT 21. april 1945. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.

20. april 1945 ble Adolf Hitlers fødselsdag feiret med festmøte i Konsertpaleet.

Det var bare snakk om et par uker før krigens slutt, men likevel ble Førerens dag feiret i absurd stor stil, i en angivelig «fullpakket» kinosal.
«Fører befal – vi følger. Mot og standhaftighet er vår ære, hat og hevn vår parole. Vi forblir tro – fanatiske og harde inntil seieren.»
Det var Standartenführer Staatsrat Schumann som holdt festtalen – og det var han kommet ens ærend flysendt fra Berlin for å gjøre. Ifølge avisen var han en av Hitlers eldste medarbeidere. Og han sparte ikke på konfekten:
«… og han forsto at skulde Tyskland reises, måtte jødene vekk. Jødene forberedte Tysklands undergang», sa han om bursdagsbarnet politiske gangsyn.
Og han ga seg ikke med det. «Skal Tyskland igjen gå under? Skal vi bli sovjetslaver?», spurte han. Og svarte selv på spørsmålet: «Nei, vi vet at de tyske soldater vil redde oss.»
Referatet forteller ingenting om publikums reaksjoner på talen, men det var neppe de store scener, i april 1945. Alle hadde lenge visst hvilken vei det bar hen med krigen. Bortsett fra Standartenführer Schumann da.
«Ennu har vi ikke mistet friheten. Ennu kan våre fiender ikke triumfere. Ennu har vi ikke rykket ut med de siste reserver. Det skal lykkes for oss … vi vil ikke være slaver. Vi kjenner bare en Fører,  Adolf Hitler. Etter oss kommer slekter som vil velsigne oss», utbasunerte Herrn Schumann for en sal dekorert med hakekorsbannere og en byste av Føreren.
«Til slutt var der faneutmarsj og vanlig avslutning med førerhilsen og nasjonalhymner», fortalte avisen.
På avisens øvrige sider gikk livet sin vante gang i ukene og månedene like før krigsslutt. BT for 27. januar 1945 kunne fortelle om bergensere som sløste med vannet – og om to 15 år gamle gutter som ble varetektsfengslet etter tyveriraid. I retten forklarte en av dem at han skulle på dans, derfor hadde han i en herreekviperingsforretning i Strandgaten stjålet tre dresser, to bukser, en fanajakke, en frakk, sko og 30 kroner i kontanter.
8. mai var ikke langt unna.
Reklamer

1 kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

One response to “Bergen i krig – 1945 (1)

  1. Ole torp

    8 mai ikke langt unna… Herlig!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s