Bergen i krig – 1944 (2)

BT 6. juni 1944. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.
BT 16. mars 1944. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.
Så kom den, invasjonen. 6. juni kunne NS-styrte BT melde at «Invasjonen begynte idagmorges». Allierte landgangsbåter var i kamp med tyskerne utenfor Le Havre og Dunkerque, kunne avisen fortelle. Mange kastet seg over det.
Men tyskerne var seg selv lik. Fra Berlin ble det blant annet meldt: «Kl. 5.30 i dag morges gikk våre motstandere i vest etter ordre fra Moskva til sin blodige offergang som de så lenge har veket tilbake for. Bolsjevismens håndlangere i vest har begynt det angrep mot Europas frihet, som de så lenge har bebudet. Vi skal gi dem en varm velkomst.»
Det ble også gitt uttrykk for at Tyskland ville kjempe for å beholde «Europa, dets kultur og de europeiske folks liv mot barbariets stormløp».
Jo da, barbariet ble bekjempet – Tysklands barbari, vil langt de fleste mene.
På avisens annonsesider denne våren ble spalten for «Byttes» bare lenge og lengre. En smoking ble byttet mot takpapp – og 50 sigaretter mot en kjole. Alt som kunne byttes, ble byttet.
På kino gikk det fremdeles bare tyske og svenske filmer – som «Hjerter i brann» og «Min mann gifter seg i dag». Luftig moro til siste nikk. I spalten for bekjentskap ønsket en tysk mann å treffe en kvinne – «for utveksling av tanker».
Klikk på faksimilene og les mer.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s