Bergen i krig – 1943 (2)

BT 14.12. 1943. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.
BT 16.7. 1943. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.

1943 går mot slutten. I Bergens Tidende fortelles det 14. desember at inntil 20.000 bergensere vil få ekstrakvote av tobakk til jul, og at  billettene til premieren på «Madam Butterfly» på DNS ble revet bort på 40 minutter.

En liten notis forteller at en ung kvinne i Trondheim hadde drept sin nyfødte baby ved å stikke et papirlommetørkle i barnets munn. Det var ikke bare ved fronten at dramatikken var hjerteskjærende i disse årene.

Mer ordinært var det at Bergen sportsfiskere hadde hatt generalforsamling og valgt Johan Greve til ny formann – og at Høyesterett hadde skjerpet straffen for en mann som hadde stjålet 60 bokser sardiner fra en hermetikkfabrikk i Stavanger. Straffen ble 120 dager ubetinget fengsel. Og i fengselet fikk nok mannen mat – gratis.

På annonsesidene fikk bytte-annonsene stadig større plass, etter hvert som krigens skred fram. Som denne: «Dress nr. 42 verdi kr. 70, og en fluestang m. taum og snelle, verdi kr. 80, byttes i sykkel av samme verdi.» Eller: «Ønsker kjøpt d.sykkel eller pent sølvrevskinn. Kan gi i bytte 10 m. ubleket lakenlerret kr. 40, et kjoletøy kr. 18, et par tykke dame ullstrømper kr. 5. Mellomlegg.» Litt av en børs!

Les mer om dagliglivet i Bergen under krigen ved å klikke på faksimilene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s