Bergen i krig – 1942

BT 17. september 1942. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.
BT 10. september 1942. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.

Sensommer 1942, 17. september. «Foran Stalingrads fall», mente de som bestemte hva Bergens Tidende skulle skrive om krigens gang. Det var nok større grunn til å stole på meldingen om at kålrabi kunne transporteres uten løyve, og at man på Madagaskar skulle feire 75-årsminnet for starten på den norske misjon på øyen!

Annonsesidene ga nok et litt mer realistisk inntrykk av dagliglivet i Bergen under krigen, enn N. S.-ledelsens opplevelse av verdens skjeve gang.

Torsdag 10. september kunne for eksempel  en BT-annonse fortelle at «Eldre gjente som kan stelle hus for 2 voksne menn, 1 ku, 4 sauer og høns» kunne få plass straks.

Under vignetten «Tapt» ble det meldt at en brun damesko var mistet i Nygårdsgaten. Den kunne leveres tilbake til Hansen & Hamre i Nygårdsgaten 42. Det var også blitt stjålet to hjul fra en sportsvogn i Sukkerhusgaten 1. «Må straks leveres tilbake da barnet er avhenghig av vognen», het det i annonsen.

I spalten for kjøp og salg kunne man lese at «Pen dukkevogn kjøpes ell. byttes i nytt elektr. strykejern» – og under «Tilleie ønskes» at «Et møbl. vær. ønskes leiet av  av 2 ord. damer hos N.S.-familie». Ja, ja.

Klikk på faksimilene og les mer. Send gjerne bergensiana-lenken videre til gode facebook-venner.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana

One response to “Bergen i krig – 1942

  1. Ole Torp

    Spennende å se hva nazifiserte BT påresterte å skrive under krigen. Ikke avisens «finest hour» i journalaistikken, akkurat!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s