Bergen i krig – 1940 (2)

BT 4. mai 1940. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.

BT 12. april 1940. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.

Avisene som kom ut i Bergen i dagene og ukene rett etter krigsutbruddet 9. april 1940 var stort sett tyskernes og nazistenes talerør for krigens gang. Men de forteller også historien om dagliglivet i byen.

På annonsesidene i BT for 4. mai 1940 finnes for eksempel togtidene mellom Bergen og Nesttun, predikantlister i lange baner og  boligannonser for «bombesikre rum» og leiligheter med tilfluktsrom.

F. G. Amundsen på Tyskebryggen selger sykler og Christopher Brun i Nygårdsgaten selger Nordlandsmulter. David-Andersen på Torvalmenning etterlyser gammelt gull, og  Skomann i Hollændergaten har tusenvis av Askims gummisko til salgs. Mens Bergens Folketannklinik a.s.  både plomberer og tar røntgenbilder, krig eller ikke krig.

I BT for 12. april 1940 – tre dager etter krigsutbruddet – fortelles det om neste dags bisettelse av falne norske og tyske soldater, og sørgetogets rute fra Haukeland sykehus til Solheim gravplass.

«Det er å ønske at mange av byens borgere viser de døde den siste ære ved å delta i begravelsen. Det må flagges på halv stang», het det.

Også at all skolegang var foreløpig opphørt, «da en flerhet av byens folkskoler er tatt i bruk for særformål i forbindelse med den nye situasjon», het det i BT. Og «den nye situasjon», det var selvfølgelig krigen. Men kjært barn hadde mange navn for tyskerne.

I et opprop ba ordfører Asbjørn Stensaker om at alle byens handlende måtte holde forretningene åpne og handel gående. Teater og kino var derimot stengt i disse dagene. «Den nasjonale scene og kinematografene er som rimelig kan være foreløbig stengt. Tusener har jo forlatt byen, og dertil kommer at mørklegningen gjør det vanskelig å finne frem», skrev BT.

Så kan man undre seg over en annonse for «Englands beste helull herresokk Bar-Win». Antakelig leste ikke sensuren annonsetekster.

Men klikk på faksimilene og les selv.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s