Bergen i krig – 1940

BT 11. april 1940. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.

BT 17. april 1940. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.

Hvordan så avisene i Bergen ut i dagene like etter krigsutbruddet 9. april 1940?
Forbløffende vanlige, faktisk.
De var selvfølgelig allerede under sensur – og ble i tillegg brukt til tysk propaganda. Men likevel var de forbløffende vanlige. Samfunnet fungerte – om ikke helt som normalt.

Allerede torsdag 11. april kunne Bergens Tidende melde at formannskapet hadde bevilget 200. 000 kroner til «beskyttelsesrum» – og at bankene hadde åpnet igjen.

Det ble også oppfordret til ro og orden på denne måten: «Også i dag vil vi gjenta oppfordringen til publikum om å bevare sin ro og ikke ved nogen slags nervøsitet hindre myndighetene i deres arbeid for å bringe livet i byen i normal gjenge.»

Samtidig gjorde tyskerne det helt klart hvem som var i førersetet: «Derved har den tyske krigsmakt overtatt beskyttelsen av Norges nøitralitet mot et angrep fra de allierte fiendtlige stater», het det i et opprop. Slik kunne det også sies.

Men livet var på et vis kommet i gjenge, bare ett døgn etter besettelsen. Også på annonsesidene gikk livet sin gang, om ikke den helt vante.

Men bergensere var kjappe til å innrette seg. I BT for onsdag 17. april 1940 fortalte et firma at de kunne planlegge og kontrollere flyalarmer – og et annet firma tilbød veiledning ved innredning av tilfluktsrom. Et tredje firma tilbød plakater med følgende tekster: «Alt salg foregår for tiden bare mot kontant» og «Butikken er åpen».

Og Reimers konditori hadde «salg over disk».

I de kommende ukene kommer det på bloggen eksempler på krigens propagandistiske journalistikk i Bergen-avisene – og eksempler på dagliglivet slik mange opplevde det i krigsårene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s