Slik ble Michelsen-monumentet til

BT 1938. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.

17. mai 1938 ble statuen av Chr. Michelsen (1857 – 1925) reist på Festplassen. Allerede i 1930 hadde en gruppe på 178 «damer og herrer»  undertegnet et opprop om at Bergen måtte få et monument over byens største statsmann.
I en artikkel i Bergens Tidendes lørdagsmagasin nr. 19 i 1938 framgår det at det var en krets av Michelsens beundrere og venner som tok initiativet til monumentet. Men ikke minst byens speidere, sjøfolk og skuespillere deltok i innsamlingen av penger.
Allerede høsten 1931 var det samlet inn 130.000 kroner, og det ble etablert en plankomite blant byens fremste menn.
Det ble også  tatt kontakt med billedhoggeren Gustav Vigeland. Han laget et utkast som ble godtatt av komiteen, og statuen ble støpt hos Kristiania kunst- og metallstøperi. Bergen kommune hadde gått med på å la statuen reise i parkområdet foran det planlagte rådhus.
Artikkelen forteller resten av historien.
Statuen av Chr. Michelsen står på en 18 meter høy sokkel. Det skal ha foreligget et forslag om å reise statuen på en betydelig høyere sokkel enn det, noe som ikke ble realisert. Heldigvis, vil nok mange mene i dag.
Burde Michelsen-monumentet stått høyere eller lavere?
Reklamer

6 kommentarer

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

6 responses to “Slik ble Michelsen-monumentet til

 1. Biggen

  Men HVORFOR er sokkelen så høy?
  Stemmer ryktet om at dette er gjort for at statsmannen skal se Christie (ved De Naturhistoriske Samlinger) i øyet?

  • Hei. Det er vanskelig å finne stoff om hvorfor sokkelen er så høy. Men som du ser forelå det sannsynligvis forslag om å gjøre sokkelen betydelig høyere enn den er i dag. Skal prøve å finne noe.
   Truls S.

   • Mia

    Helt fra jeg var liten – og det er over 50 år siden – har jeg hørt at høyden på sokkelen skyldtes at Michelsen ikke skulle stå lavere enn Christie. Ikke akkurat at han skulle «se ham i øynene», men at de skulle være jevnbyrdige. Men hvis det forelå forslag om en enda høyere sokkel må jo noen ha ment at han burde rage høyere enn ham. Har alltid tenkt at høyden omtrent passer. Men nå blir jo spørsmålet: Gjør den det? Hvis høyden omtrent passer skulle jo det styrke denne tanken. Jeg har i hvert fall alltid tenkt at det var en fin tanke – De mest fremtredende bergensere i 1814 og 1905 satt like høyt. Men kanskje er det bare en anekdote???
    Mia.

 2. Tingeling

  Mener å ha hørt at det var en viss skepsis ifbm valget av Vigeland, som ikke var bergenser, til å lage monumentet – at det var flere billedhuggere som var interesserte i oppgaven, men at deres forslag ble blankt avskrevet? Stemmer dette?

  • Egil Ertresvaag

   Det stemmer. Det var sterke stridigheter i komiteen både om dette og andre forhold rundt statuen. En fyldig historikk om statuens historie finnes i bergens Historiske Forenings Skrifter nr. 100/2005, artikkel av Jo Gjerstad med litteraturhenvisninger.
   Hilsen Egil Ertresvaag, formann i Bergens Historiske Forening

 3. S.A.Stendal

  Statuen ble avduket 17.mai 1938. Til stede var kong Haakon og statsminister Nygaardsvold. Været var skrekkelig. Det var snø i luften. Min far fortalte at han holdt på å fryse seg fordervet. Det var den eneste gangen i løpet av sitt liv han opplevde snø på 17.mai.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s