Bergens feilplasserte monumenter

BT oktober 1956. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.

Statuen av Amalie Skram skulle ha stått på Fisketorget. Bjørnstjerne Bjørnson burde stått på en åpen plass midt i byen. Og Sjømannsmonumentet – «Geitosten» – hadde smadret Fløyfjellet!

Han var ikke billig, forfatteren Øivind Bolstad, da han i oktober 1956 slaktet plasseringen av så godt som hvert eneste av de sentrale monumentene i Bergen sentrum.
«Frimodige betraktninger om monumenter i Bergen» skrev BT i tittelen. Og frimodig var det – og til dels fornuftig. I hvert fall til ettertanke, også i dag.
Bakgrunnen for artikkelen var et forslag om å plassere Nordahl Grieg-monumentet på Fløyen. Da sprakk det for Øivind Bolstad.
«Jaså, nå skal vi altså få folkedikteren Nordahl Grieg på Fløyfjellet?, skrev han, indignert både på Nordahl Grieg og bergenseres vegne. Han ironiserte med å foreslå statuen av Grieg plassert i en «tett bjerkelund» et sted på Paradis.
Deretter tok han nådeløst fatt på plasseringen av de øvrige monumenter. Amalie Skram på Klosteret kalte han «en fantastisk talentløs oppstilling». Og Bjørnson ser ut som om han «skynder seg vekk fra teatret», mente han.
Et rykte om at Ole Bull skulle flyttes fra plassen foran Hotel Norge hadde han også hørt. Men hvorhen? Kanskje til Fanafjell? funderte Bolstad ironisk. Ole Bull var etter hans mening en av ytterst få statuer i Bergen som kunne føle seg hjemme der han allerede sto.
En hån mot kunstnerne, mente Bolstad om plasseringen av de fleste andre statuene, men trøstet seg selv og lesere av Bergens Tidende med det sentrale sentrum var ledig for en av stifterne av Den gode hensigt.
Jo da, han fikk sagt det Øivind Bolstad.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s