Da BT harselerte med Festspill-fiffen …

BT 1. juni 1953. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.

BT 2. juni 1953. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.

 En Grieg-festival i Bergen hadde vært en drøm i mange år. I 1953 ble drømmen virkelighet. Den fikk navnet Festspillene i Bergen.

Oppsiktsvekkende nok benyttet Bergens Tidende åpningen av de første Festspillene til å harselere over byens kulturelle fiff. Vennlig, men syrlig.

På åpningsdagen hadde avisens journalist inntatt sin observasjonspost utenfor Konsertpaleet, der åpningsarrangementet skulle finne sted ved middagstider mandag 1. juni. Øverst på side 1 i avisen neste dag, kunne man lese følgende:

«Fra de forskjelligste byens kanter såes honoratiores, autoriteter og hva de nå alle kalles i det internasjonale avisspråk, bevege seg mot Konsertpaleet. Festspillene skulle åpnes.»

Slik ble det innledet, fortsettelsen ble enda artigere: «Der kom de for å vise seg for hverandre. Forbi tilskuerne som utenfor konsertlokalet avventet kongens ankomst, gikk det et livlig tog av det som gjerne kalles kunstens og kulturens støtter i vår by, av statens og kommunens folk og av bystyremedlemmer. Det var med fruer denne gang …»  Fruer i forseggjorte frisyrer attpåtil …

Ikke nok med det: «På trappen avleiret litt av kremen seg. Skipsreder Reksten tok imot, direktør Roscher Nielsen løftet på hatten til det vakre tog …»

BT var altså overraskende frisk i tonen da de første Festspillene ble blåst i gang i 1953. Og hvem vet, kanskje har den ironiske artikkelen fra 1953 bidradd til at Festspillene i alle år har måttet slite med finkulturstempelet.  Hvem vet?

Men en suksess ble de, de første Festspillene. Suksess både for Bergen som vertsby, for Konsertpaleet som konsertsal og for Harmoniens orkester. Derfor, sannsynligvis, kan Bergen denne uken invitere til de 59. festlige spill.

BT 30. mai 1953. Festspillens første konsert. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s