Da milk-shaken kom til Facil …

BT mai 1958. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.

Facil – et navn med magi for folk som var unge samtidig som rocken og milk-shaken kom til Bergen i 1958.

 
Facil i Neumanns gate – snackbaren rett overfor Konsertpaleet. En amerikansk drøm vi stakk innom i halvtimen før filmen begynte, og bevilget oss en milk-shake eller en banana-split – hvis lommepengene fremdeles strakk til, vi skulle jo ha femti øre til trikken hjem.
 
 
Facil ble en ny verden for gutter og jenter som hadde vokst opp med Fanahallen, med Helan og Halvan, poseknekk, fotballkjærligheter og bruspulver. Dette var annerledes.
 
 
I 1958 var vi nesten blitt tenåringer, i tide til å få med oss flodbølgen av Facils sodaer, shaker og splitter – alt det amerikanske som kom ut av den nye Soda-Fountain-maskinen i Neumanns gate. «Endelig i Bergen», het det om vidunderet i Bergens Tidende 30. mai 1958. «Tipp-topp original amerikansk», sto det også i annonsen.
Det holdt lenge. 
 
Facil var vårt første stamsted (tilgi oss Ritz i Inndalsveien og Captains Cabin i Olav Kyrres gate) – vi ble de første «facilister».  En milk-shake ble så mye mer enn en fotballkjærlighet! En milk-shak ble en smak av den store verden …
 
 
Her er den historiske Facil-annonsen fra 1958, klikk den opp i størrelse, den ble starten på milk-shake-revolusjonen og livet etter Fanahallen.
Men Butterscotch – hva var nå det?
 
 
Reklamer

16 kommentarer

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

16 responses to “Da milk-shaken kom til Facil …

 1. per

  Husker den enda.
  Verdens beste og ikke noe mc donald eller lignende.

 2. Babb!

  Facil.. kebabsjappen utenfor bergen kino? 😛

 3. Sam

  Helt fantastisk! Legg også merke til det proffe og selgende språket i reklamen, dette er ikke en bakgårdssjappe.

 4. P H Breivoll

  Ja, jeg husker Facil, men ikke så langt tilbake som ’58. Jeg var ikke så ofte i by’n, og lommepengene var ikke mer enn til kinobilletten.
  Første gang jeg var innom var nok i ’61 eller ’62, og da var det iskremsoda det gikk i. Jeg var innom noen ganger senere også, men ikke ofte.
  Alltid iskremsoda. Milkshake? Melk – never touched the stuff, even then!
  Senere var det vel noe som het Facil Næringsmiddelindustri, som holdt til i Åsane, og som jeg tror var en fortsettelse av samme selskap.

 5. Bjørn Frantzen

  Er nok for ung til å huske dette, når jeg hadde mine første turer på Facil var denne vidundermaskinen allerede 15 år gammel.

  Men det jeg flirte litt av på den avissiden var til høyre, hvor man kan se at «Gilles Swing Duo» spiller på Fjellheim, hvor det er ordentlig godt med fasiliteter: Restaurant, skytebane – garderobe.

  Lurer på i hvilken rekkefølge man helst bør besøke og benytte disse. 🙂

 6. Tore

  Ja, husker godt Facil. Der samlet vi oss når vi var sentrum, etterhvert kom guttene med sine MC og på Captains Cabin samlet sossene seg med sine Vespaer. Artig tid.

 7. "Poden"

  Dette var en artig blogg. 🙂 Har hørt mye om Facil og mine foreldrenes den gang så snodige uteliv… he-he. Vi lager framdeles iskremsoda her om sommeren. :o)) Det var visst den «store greien» den gang da… he-he. 🙂 Men godt er det ennå…

  Skal maile denne web adressen til mine foreldre, så de kan lese i bloggen selv. 🙂

 8. flyerman

  Men når åpnet Facil? Mine foreldre sa det var byens aller første snackbar…

 9. Else

  Hei!

  Husker godt soft-isen på Facil. Den fikk vi i vanlig hvit og med rosa tuch på toppen, nyyydelig! Ja, den verdens beste!!!

 10. Einar

  Det var her vi møttes. Jentene med stramme grå terylenebukser og oppsatt hårsåte med fyll. De håpet på tur. Å få være rype med en av oss, guttene med 125 eller 150cm2. Det gikk i Jawa, Tempo Villiers, Tempo Sacs, DKV eller IFA eller kanskje en 250 Triump. Jeg selv hadde en trimmet Tempo Villiers 125 med 150cm2 sylinder.
  Husker nok softisen, men husker best det som gikk for seg utenfor og på turene til Fanafjellet.

 11. Svein

  Milk shake?? Hva med den fantastiske banana splitten, «Miss Bergen» . Fantes ikke bedre i Norges land, ikke i USA heller, for den saks skyld. Servert smilende av frk. Dod……….

 12. Torun Lucassen

  Ingen over ingen ved side! Vi hadde ikke så mye å velge mellom da, men Facil var en institusjon for oss som var ungdommer på slutten av 60-tallet, begynnelsen av 70-tallet. Mimre, mimre, hadde forøvrig min første sommerjobb der….

 13. Asbjørn N

  Jeg mener å huske at Facil ble åpnet tidlig på året i 1957. Eieren var Kjell Christiansen, som var formann i Årstad Idrettslag frem til 1956. Christiansen drev i en periode også kafeen på Ulrikkens topp.

 14. Helge

  Disse nye amerikanske produktene ble lansert på en flytende varemesse på Festningskaien, muligens i 1956. Noen som husker den og kan bekrefte?
  Byhistoriker A B Fossen forteller at det var ca 30 snackbarer i Bergen omkring 1960. En av disse var La Plaza i Dreggen, samlingssted for oss i nordre bydel. Men når ble den etablert? Noen som husker og har noen minner derfra?

 15. Thomas

  I 1963 var jeg og en kamerat så heldige å finne en femmer (Blå papirfemmer må vite) Med den i hånd tok vi bussen til byn (30 øre for barn) og på Facil kjøpte vi 2 softis (90 øre pr stk) og 2 hotdog (1 kr pr stk), og tok mette og fornøyde bussen hjem igjen. Det som forøvrig overasket meg mest på faksimilen, var at et kjøleskap hos Lampen kostet 1080,- i 1958! Den gang må jo det ha vært over en månedslønn. Tilsvarende i dag ville vel ha vært rundt 25000,-

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s