«Slik var Amalie Skram»

BA november 1965. KLIKK PÅ FAKSIMILEN.

«Slik var Amalie Skram». Olav Simonnæs var ikke i tvil da han anmeldte boken om Amalie Skram i Bergens Arbeiderblad i november 1965.

«I det hele tatt er det en bok som bør finne frem til en tallrik krets av lesere», mente han.

Boken het «Min faster Amalie Skram» og var skrevet av Inger Alver Gløersen (1892 – 1982). Amalie Skram (1846 – 1905) var hennes tante, hennes faster. Forfatteren var ingen hvemsomhelst, altså.

» … for riktig å komme til bunns i hennes karakter og utvikling, gir forfatterinnen en utførlig beskrivelse av det bergenske miljø og familien hun vokste opp i», forteller Simonnæs i omtalen av boken.

I anmeldelsen konsentrerer han seg i stor grad om Amalie Skrams første ekteskap – med sjøkaptein August Müller. Hun var bare 18 år, han 27 da de giftet seg i 1864.

«Jeg tror det var det, at hun som Amalie Müller fikk komme ut i verden, fikk reise, se og lære», skriver Inger Alver Gløersen om Amalie Skrams motiv for å gifte seg med kaptein Müller. Men det var all grunn til å tro at hun også var glad i sin mann, tilføyer hun om sin «Tante Malle».

De som har lest boken vet at den ikke bare handler om Amalie Skrams ekteskap, men at den også er spekket med spennende betraktninger rundt mange av familiemedlemmene, ikke minst Amalie Skram selv, selvfølgelig. Også om det senere ekteskapet med den danske forfatteren Erik Skram.

«Også om den tiden får vi høre i en rekke fengslende kapitler», skriver Simonnæs. «Bringer den noe nytt?», spør han om boken – og svarer velvillig – «Ikke så rent lite, skulle jeg tro.»

«Inger Alver Gløersen har utvilsomt lagt hele sin sjel ned i utforskningen av levende og trykte kilder, som tilsammen kunne gi et rettferdig bilde av hennes berømte faster. Og hun gjør det med en varme og oppriktighet som etter mitt syn ikke stikker noe under stol», legger han til.

Samme Inger Alver Gløersen skrev i 1956 boken «Den Munch jeg møtte» – hun kjente den berømte maler da hun var ung jente hjemme i Bergen, rundt 1910. Også den boken gir et fascinerende «bak kulissene»-inntrykk av en annen stor kunstner. Her er linken til blogg om den boken:

https://bergensiana.wordpress.com/2010/10/16/munch-bergen-glæder-jeg-mig-til/

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s