Han var søkkande go’ …

KLIKK PÅ FAKSIMILEN

BERGENS TIDENDE 11. APRIL 1970:

Han klarte ikke opptaksprøven på Bergens Kunsthåndverksskole, men han ble en av Bergens – og Norges – mest profilerte og populære tegnere. Ingen har som ham portrettert den bergenske sjel, fra det vittige til det vemodige.
«Jeg tegner lett, men jeg arbeider tungt», sa Audun Hetland (1920 – 1998) til BT da han fylte 50 år i april 1970. Selv hadde han håpet å slippe unna feiringen, men han kone Kirsten hadde gitt ham klar beskjed om at han måtte vedkjenne seg alderen.
«Og når Kirsten sier noe, så er det ikke annet å gjøre», sukket han mildt.
«Det verste er at alle jentene nå får vite at jeg er femti og så vil de begynne å si at «er han så gammel, den gjøken». Nei, jeg kan ikke si at jeg liker det», betrodde han journalisten.
I intervjuet innrømmet jubilanten at han ofte hadde lekt med en drøm om å bli et ni til fire-menneske.  Han var fristet av å ha andre til å tenke for deg. «I steden for hver eneste dag å skulle slåss med seg selv. Det er forbannelsen ved å skulle være såkalt kreativ, at du hver gang du skaper noe må konkurrere med deg selv. Det er den verste konkurrenten du har.»
Hetlands tegninger speilte ofte mennesketyper han husket fra barndom og ungdom i Bergen, men det var samtiden han helst ville skildre.  
«Derfor sier jeg også stadig til meg selv, at du må tegne din tid og ikke se deg bakover. For der ligger ingen fremtid i fortiden.»
Men kanskje var det dette tvisyn som gjorde hans kunst så stor – at han tegnet sin samtid, men hadde levende røtter til en fortid som var som en billedbok for ham.
Og Bergen ville han vedkjenne seg, om ikke alderen. Og Bergen vedkjente seg ham, til de grader.
Verden visste også om ham. Fra det polske bladet Szpilky fikk han en gang et brev med påskriften: «Audun Hetland, Vi e’ søkkande god’, Norge».
«Og det kom fram«, fortalte Hetland til BT. Sikkert litt kry.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana, kultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s