«En ydmyk liten kafé …»

BT 1956. KLIKK PÅ FAKSIMILEN

«I Nordahl Bruns gate – meget diskret – ligger en ydmyk liten kafé …»

Men nå skulle kaféen stenges, fortalte Bergens Tidende 29. juni 1956.  Det hadde noe med avholdssak å gjøre. Avisen var visstnok ikke alene om å være rystet.

Central Café i Nordahl Bruns gate 5, et brunt og innrøkt skjenkested, med en søkning «av jevnere folk og pensjonister», fant visstnok ikke lenger nåde for politikernes og avholdsfolkets øyne. 

Kaféen lå der BTs ekspedisjon ligger i dag. En gammeldags skjenkestue, med stamgjester på annet hvert bord … Kanskje hadde det blitt skjenket for mye, for ofte eller for lenge. Politikerne hadde i hvert fall sagt sitt.  Det var ingen pardong. Kranene skulle tettes og teites.

Mange må ha hatt godhet for stedet. Bergens Tidende også, åpenbart. For avisen satte sin husdikter i sving. Tegneren Audun Hetland også. Det skulle lages et sorgtungt gravminne over den ydmyke lille kafé. Et gravminne med Hansa-skum på toppen, selvfølgelig.

Hva var da mer naturlig for husdikteren enn å gripe til bysbarnet Johan Sebastian Welhavens storslåtte dikt «Republikanerne».  Om de som hadde champagne, men rørte den ei … Welhavens dikt var riktignok mer enn 100 år gammelt, og dets franske bakteppe langt mer dramatisk enn avholdssak i Bergen og Nordahl Bruns gate. Men i lokal målestokk var nedleggelsen av Central Café en tragedie som krevde litt format …

Derfor ble det, fritt etter Welhaven, laget en gravskrift til ære for kaféen og «Ullebusten», hvem nå han måtte være, kanskje stamgjesten fra den stengte kafés «dunkle krog»? Både «Ullebusten»s og avisens budskap til de champagnedrikkende politikere var imidlertid klart nok – «Skill avholdssaken fra den politikken/som bare skader og øker drikken».

Hetlands vemodstunge tegning sier uansett mer enn ord, og BTs husdikter kom fra det med æren og rimet i behold. Vi får tilgi stuntpoeten fra den gang at Nordahl Bruns gate ble stavet feil i diktet, sånt skjer jo i de beste aviser …

À votre santé, sa de  visst i Welhavens dikt  – på Central Café   får vi tro den siste hilsen lød:  Skål nokken!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s