Bergenserne sa NEI til Rådhuset

KLIKK PÅ FAKSIMILEN

BERGENS TIDENDE 21. januar 1970:

Bergenserne var i harnisk. De ville ikke ha et nytt rådhus på 14 etasjer midt i sentrum.
I januar 1970 arrangerte aksjonskomiteen mot rådhusblokken en tre dager lang underskriftsaksjon. Det var stands ved Posthuset, Busstasjonen og på Ole Bulls plass. Folk sto i kø for å skrive under. Det var rene folkeavstemningen.
Samtidig kastet også byens arkitekter seg inn i kampen mot rådhusprosjektet. Nærmere 90 av dem skrev under på et protestbrev til kommunen.
«Vår viktigste innvending mot prosjektet er den store byggehøyde som innfører en ny målestokk i byen, en målestokk som etter vårt skjønn vil medføre store skadevirkninger for et tradisjonsrikt bymiljø», het det bl.a. i brevet.
Blant de mange underskriverne var arkitekter som E. Vaardal-Lunde, Ole Landmark, Fr. Konow Lund, H. B. Grieg, Halfdan Wiberg, Kjell H. Irgens, Sverre Lied, Ø. Maurseth, Egill Reimers og Bjørn Trumpy. De var alle bekymret.
I tillegg til byggets høyde, viste arkitektene til hensynet til den fremtidige trafikkavvikling til og fra rådhuskvartalet. Og til et helt annet behov for parkeringplasser enn da konkurransen ble vunnet i 1953.
«… vi vil derfor henstille til til Bystyret om å gi rådhusarkitekten i oppdrag å utarbeide forslag til rådhus med lavere byggehøyder», skrev byens arkitektstand.
Det var arkitekt Erling Viksjø som i 1953 vant konkurransen om Bergen rådhus, i konkurranse med 60 andre arkitekter. Vinnerutkastet inneholdt også flere lavblokker, men utkastet ble redusert pga protester mot sanering av historisk bebyggelse i området. Rådhuset står på tomten som tidligere holdt Lungegaarden skole.
Rådhuset ble oppført i perioden 1971-1974. Arkitekt Viksjø døde i desember 1971, og fikk altså ikke sett bygget ferdig oppført.
Rådhuset har i alle år vært utsatt for kritikk pga høyden, som er 52 meter. Men i de senere år kan det virke som kritikken har stilnet noe.
Hva synes du om Bergen rådhus? Stygt eller pent?
Reklamer

3 kommentarer

Filed under Bergen, Bergensiana

3 responses to “Bergenserne sa NEI til Rådhuset

  1. Jeg tilhører sannsynligvis mindretallet som alltid har likt rådhuset – det står der som en protest nettopp mot folkeopinionen, ekspertveldet og bergensere som ikke ser skogen for bare buskas, småkratt og røde peoner i rutete vinduer. Rådhuset er Solnes-bergenseren, han som gjerne står mutters alene i kalosjene. Dessuten: Rådhuset er fremdeles stort og romslig nok til å huse politikere og byråkrater bak solid betong og små vinduer. Og om noen måneder skjuler det også et virkelig skandalebygg, nemlig det fletter nye Gulating Fengsel & Dårekiste.

  2. Johanneskirken er 62 meter høy, altså et par meter høyere enn Rådhuset, og må ha fortonet seg som et enda større inngrep i byens arkitektur da den ble oppført på slutten av 1800-tallet. Var det noen som protesterte?`

    Jeg slutter meg til «mindretallet» som aldri egentlig har tatt seg nær av Rådhusets utseende. Kanskje er det til og med flertallet?

  3. Stig Holmås

    Jeg er i grunnen mest bekymret for noe av det som foregår inne i bygningen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s