Lynturnering for fulle tribuner

KLIKK PÅ FAKSIMILEN
KLIKK PÅ FAKSIMILEN

 

BA APRIL 1961:

I mer enn 40 år var

 Lyn-

turneringen

 på «Møllaren»

 åpningen av

 fotballsesongen

 i Bergen,

 enten i slutten av mars eller tidlig i april.

Turneringen gikk i helgene, med mange kamper og korte omganger. Dersom lagene ikke fikk mål var det poeng etter antall målskudd, corner eller innkast som avgjorde. For målskudd ble det gitt to poeng, for corner ett og for innkast et halvt poeng.
Det finnes eksempler på at et lag kunne lede 24-0 på poeng, men tape fordi motstanderen fikk inn et lusamål helt på slutten av den korte kampen.
På tribunene kunne det være nærmere tre tusen tilskuere, sjelden under to tusen, selv i tilløp til snøstorm eller i sipende regn, slik som i 1961, da Brann vant 1. avdeling og Hardy 2. avdeling.
«Festlig åpning – middels fotball», skrev BA etter første turneringsdag. «Blandet kost», het  det etter sluttkampene.
Men turneringen i 1961 var blitt festlig åpnet med fargerik oppmarsj av lagene, korpsmusikk og Bergenssangen. Dessuten overlevering av et flagg som jubileumsgave til Bergen og omegn Fotballkrets, som fylte 50 år det året.
 «Innvarsler det kanskje en ny gullalder for byens fotball?», spurte BA, men var skeptisk. Men det gjorde faktisk det, men som kjent bare en kort en.
Den aller første Lynturneringen ble arrangert i 1924, den siste i 1968. Mange var lei seg for det, for Lynturneringen hadde vært noe man så frem til gjennom en lang og  sur vinter, helt uten fotball på den tiden.
Det hørte pussig nok til de sjeldne unntakene at Brann vant turneringen, men det gjorde laget i 1961. De som spilte for Brann i Lynturneringen det året var: Odd Oppedal, Trygve Andersen, John E. Reigstad, Bjørn Fredriksen, Knut Helge Milde, Arild Clausen, Rolf Birger Pedersen, Willy Hordnes,  Svein Kalsaas, Per Pettersen, Leif Amundsen og Roald Jensen. Reserver var Arild Hetleøen, Roald Paulsen og Per Hamre.
I 1961 var Hardy det laget som hadde vunnet Lynturneringen flest ganger siden starten, hele 10.  De gikk til topps i sin klasse i 1961 også.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s