Samlet inn til «åndssvake» og «vanføre»

BT 1954. KLIKK PÅ FAKSIMILEN

Bergens Tidende samlet inn penger. Til farløse, spedalske, døve, fattige enker, gamle og syke. På 1950-tallet og i flere tiår samlet avisen inn penger til trengende.  For eksempel til «åndssvake», «vanføre» og «fangers familier».

BT 1962. KLIKK PÅ FAKSIMILEN

 

Det var ikke måte på giverglede blant abonnentene. Så godt som hver dag, året rundt, kunne avisen rapportere om nye bidrag i spalten «Våre innsamlinger». Og innsamlingene var mange.

Det ble gitt av godt hjerte til både etterlatte etter tragiske ulykker – og til sykehus og organisasjoner.

BT for 14. desember 1954 forteller for eksempel om bidrag til «Gamle, syke og trengendes juleglede», til «Blindes jul» – og til «De som lider i stillhet». Hvem de siste var, forteller innsamlingslisten ingenting om, men BT fant vel frem til noen, uansett hvor stille de led.

I 1962 er nye trengende kommet til. Nå er det blant andre «Redd Barna», «Flyktningehjelpen» og «Det norske barnesykehuset i Korea» som får nyte godt av BTs formidlingsglede.

De fleste som ga penger til de gode formål, gjorde det anonymt, under initialer eller som «Farmor», «Fire søsken» eller bare med et fornavn. I desember 1954 ga «Klubben Skvalder» 100 kroner til «Vanføres jul».

Bidragene beløper seg stort sett til 10 eller 20 kroner, mens noen innimellom slår til med en 100-lapp, et relativt stort beløp den gang.

Et av de største bidragene fikk en enke med 11 barn. Da sluttstrek for den innsamlingen ble satt i 1962, var det kommet inn kr. 31. 543, 54.  Pengene ble oversendt ordføreren i enkens hjemkommune.

Sånn gjorde man det den gang!

Reklamer

1 kommentar

Filed under Bergen, Bergensiana

One response to “Samlet inn til «åndssvake» og «vanføre»

  1. Som tidsbilde er jo dette helt fantastisk – på 50-60 år har givergleden gått fra det lokale, nære og direkte, til det globalt fjerntliggende og nærmest industrielle.
    I dag havner både åndssvake, vanføre og enker i NAV, og tanken på at noen skulle lide i stillhet er helt absurd – du får ikke LOV å lide i stillhet, selv om du aldri så mye vil det selv. Noen hadde funnet deg, intervjuet deg og latt deg pryde 1. siden i VG, BT eller BA med dårlig sladdet bilde – under tittelen «Led voldsomt, hørte ikke et pip fra NAV».
    Den brede reportasjen inne i avisen har selvsagt intervju med lederen for pårørendeorganisasjonen «Øresus», Vetle Lid Larsen. Pluss lovnader fra kompetent politisk hold om at målet er å få slutt på alle typer stille lidelse. Inklusiv stille lengde og høyde, denne umulige øvelsen for våre nye venner i hijab, kebab og turban.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s