«Formål ekteskap»

Klikk på faksimilen
Klikk på faksimilen

 

«Bergenser i fast kommunalt arbeide, 36 år, ønsker bekj. med kjekk dame, 30-36 år. Ikke dans og fyll. Foto.»
«Bergensdame, høy, blond, ønsker bekjentskap med herre i 40-årene som er karakterfast, ærlig og grei. Gjerne en som er glad i musikk og spiller piano. Foto.»
 
Brevklubben i Alle Kvinners blad var den store kontaktbørsen i Norge på 1940- og 1950-tallet. I hvert nummer av bladet var det side opp og side ned med kontaktannonser. «Livsglade» og «huslige» kvinner søkte seg «ærlige», «edruelige» og «karakterfaste» menn. Det skadet ikke om de var litt «formuende» også. Og ofte var det «formål ekteskap».
Mens menn gjerne – svært gjerne – ønsket seg en kvinne som var «solid», «huslig», «snill», «liketil» og – ofte – «troende». «Godt utseende» kunne hun gjerne ha også!
Og både Bergen og Vestlandet var godt representert i spaltene. For eksempel gårdbrukeren som søkte seg en «troende landsjente» som var vant til «nøysomhet». Det ble  lovet «jordbruk og heimehygge»!
Ikke sjelden lanserte både menn og kvinner seg som «skuffet». Hva de var skuffet over fremgikk ikke alltid, men at det hadde noe med Amor å gjøre, får man gå ut fra. Og mange gikk nok på en ny skuffelse.
Men forhåpentligvis ikke denne damen: «Enke fra Bergenskanten. 44 år, ensom, ønsker brevbytte med ærlig, snill mann, 44-55 år. Gjerne med et lite hjem. Møtes til påske.»
La oss håpe det ble en god påske for den ensomme enken i 1947!
Reklamer

3 kommentarer

Filed under Uncategorized

3 responses to “«Formål ekteskap»

  1. Kari Amble

    Lurer på Truls:Brevklubben i Alle Kvinners blad, solid kontaktbørs, men ba innsenderne om at NN måtte legge ved et bilde? Takker igjen for at du gir meg godt lesestoff. KAM

    • Ja, de ba om «foto», men langt fra alltid. Ca i halvparten av brevene, vil jeg tro. Det hendte det var «formål ekteskap» uten at det ble bedt om bilde! Uansett var det utrolig mange innsendere, side opp og side ned i hvert nummer, og det pågikk i mange, mange år. Festlige tidsbilder!

  2. Tilbaketråkk: Kven vil ha gårsdagens aviser?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s