«Hjemme hos» Harald Sæverud

Klikk på faksimilen
Klikk på faksimilen
Klikk på faksimilen

 

ALLE KVINNERS BLAD 1946:

Harald Sæverud er så original, så charmerende og fantasifull, så allsidig at han virker suggererende på sine omgivelser.»
Slik lød journalist Titt Fasmer-Dahls begeistrede ouverture i Alle Kvinners blad da hun besøkte komponist-hjemmet på Siljustøl i Fana på vårparten 1946.
Harald Sæverud sto på farten til Moskva for å dirigere egne verk, og hadde nylig opplevd «at en fullsatt aula ( i Oslo) i vill begeistring klapper og tramper og jubler seg til  dacapo».
Komponisthjemmet Siljustøl opplevde journalisten som et Soria Moria. «Harmonisk føyet inn i landskapet. Rammet inn av selje, bjørk og furu. En kongsgård fra eventyret.»
Og Sæverud setter seg til flygelet og spiller bruddstykker av  «den fortryllende, uendelig vemodige Rondo Amoroso» for henne.
Sæverud fortalte at guttene hans hadde døpt dette stykket for «Bedrøveten».
Han fortalte også hvordan han en gang opplevde å få den store inspirasjonen da han kledde av seg for natten.
«Først kastet jeg jakken og skrev et par linjer. Så gikk vesten, og jeg skrev litt igjen. Mellom hvert plagg fikk jeg noe fra hånden. Og da jeg køyet, var stykket ferdig.»
Under en spasertur på Siljustøl gikk komponisten og journalisten  forbi geitefjøset. Under krigen hadde Sæverud laget sin egen geitost, fortalte han.
«Virket okkupasjon og undertrykkelse lammende på deres arbeidskraft?», ville journalisten vite.
«Nei, tvert imot, protesterer Sæverud. – Da tyskerne brøt inn i landet, utløste det momentant det rene produksjonsraseri i meg. Det var m i n  måte å føre krigen på».
FAKTA: Komponisten Harald Sæverud (1897-1992) var født på Nordnes i Bergen. Han ble i 1957 ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og i 1977 kommandør av samme orden. Han fikk Norsk Kulturråds ærespris, og mottok Musikselskabet Harmoniens høyeste utmerkelse. Han fikk  Spellemannsprisens hederspris i 1988. Fra 1953 hadde han statens kunstnerlønn. Da han døde i 1992 ble han begravet på statens bekostning,  etter eget ønske på Siljustøl.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, kultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s