Hvorfor Wesselstuen – i Bergen?

Klikk på faksimilen

MORGENAVISEN 24. JANUAR 1957:

Det brygget opp til heftig kulturdebatt i Bergen. Wesselstuen skulle sommeren 1957 åpne i kjelleren i Logen. Byen skulle få et nytt vannhull. Så langt frydet alle tørste ganer seg.
Men så begynte noen å stille spørsmålet: «Hvorfor Wesselstuen i Bergen?». Ja, hvorfor i alle dager skulle det hete Wesselstuen – i Bergen? Oppkalt etter en mann, Johan Herman Wessel (1742-1785), som var født i Akershus, og som sannsynligvis aldri hadde satt sine strømpeben i en bergensk sølepytt. Mens vi hadde vår egen Hans Wiers-Jenssen og hans urbergenske Jan Herwitz ubrukt til disposisjon for kroer og kneiper.
«Såvidt vi vet har han aldri beskuet Ulrikens topp, ennsi besteget den. Vi tviler på at han overhodet har satt sine ben vestenfor Langfjellene», skrev Morgenavisen om salige Wessel, indignert, men med et visst glimt i fyllepennen.
At København hadde sin Wessels Kro fikk så være, mente avisen, vel unt, men i Bergen hadde vi mer lokale kjentfolk å kalle våre kroer opp etter, syntes man.
«Hvor mange diktere vil det ikke være naturlig å skaffe en stue eller kro her i byen før vi kom så langt som til Johan Herman fra Akershus?», spurte avisen, stadig mer indignert.
Attpåtil journalistens barber – barber Rasmussen – hadde ytret seg, fremgikk det av artikkelen. Barber Rasmussen var helt klar på at Bergens nye restaurant måtte og burde hete Herwitzstuen!
«Eller andre forslag? Kom med dem!», oppfordret avisen, som også forela den betente saken for eierne, ved formannen i AS Dikterstuene. Han ville imidlertid ikke ville uttale seg på dette tidspunkt.
Men da den offisielle åpningen fant sted i juli 1957 var det Wesselstuen som ble åpnet, og ikke Herwitzstuen.
«En gammel kjeller er blitt et hyggelig og stilfullt lokale», skrev Morgenavisen ved åpningen, og hadde helt glemt sin  kulturdebatt halvåret før. Avisen presterte attpåtil å skrive at «Hvis Johan Herman Wessel hadde levd i dag, ville han gledet seg over den smukke måten hans navn er blitt hedret på … Om hr. Wessel ikke var bergenser av fødsel, så kan man vel si at han var det av lynne».
Herwitz’en og barber Rasmussen, de var glemt!
Inntil nå!
Reklamer

3 kommentarer

Filed under Bergen

3 responses to “Hvorfor Wesselstuen – i Bergen?

 1. Truls.

  Dette er jo en skandaløs sag. Specielt eftersom Wesselstuen i København heller ikke har det for godt. Den er det gået alvorlig druk i.

  Tænk, her har jeg brugt mange stunder. I køen udenfor. Intetanende om at jeg var på fejl plads. Eg husker de gått: du, eg, røden og harald’en. Lotharen.

  Og så jentene som skiftet navn fra gang til gang.

  Vil det være mulig nu, tror du, så mange år efter at rejse denne sagen igen?

  Lad danskene bruge tiden på Wessel, og lad os få en rigtigt bergenser på plads i logen. Jeg støtter navneforandring til Jan Herwitz . Med det samme.

  Rejser du sagen, Truls ?

  • Husker våre besøk på Wessels Kro i København på 1970- og 1980-tallet, Knut, før kroen mistet sin sjarm. Palæ Bar gjør jo heldigvis nytten nå om dagen. En eventuell Herwitzstue eller Herwitzkro i Bergen må komme i tillegg til Wesselstuen, det navnet er nok både vernet og fredet nå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s