Tutta fra Bergen ble Danmarks sosietetsdronning

BERGENS ARBEIDERBLAD 1970:

Egentlig het hun Gjertrud Dyrdal (1912 – 1986) og var født og oppvokst i Bergen. Men i Danmark var hun bare kjent som Tutta. Tutta Rosenberg, gift med Thomas Rosenberg, sjefredaktør i det danske suksessbladet Se og Hør.

Klikk på faksimilen

 

Hun var Danmarks suverene sosietetsdronning fra 1950-årene til 1970-årene. I en 450 kvadratmeter stor leilighet på Østerbro i København holdt hun og ektemannen mottakelser for inntil 800 gjester i slengen.  Hun badet i skummet melk og fikk en drink oppkalt etter seg, en «Tutta Special» – en mix av gin og champagne, hvis noen vil prøve seg.

Men ikke alle var like begeistret for frisørdamen fra Bergen med den groteskt oversminkete munnen. Hun ble kalt for en «overklassens narr», og ble parodiert i revy og på teater. Men det ble sagt at også den slags omtale smigret henne.

Hun kom til Danmark allerede i begynnelsen av 1930-årene. Hun giftet seg med journalisten Thomas Rosenberg, som fra 1954 opparbeidet Se og Hør til å bli Danmarks største ukeblad.  Innholdet i bladet dreiet rundt kongelige, «kønne piger», diplomater og premieregjester. Og Tutta var fast inventar i bladets spalter.

Men ekteparet mistet sympati etter at fruen pådro seg danskenes lune vrede etter tv-programmet «Visst er vi ej snobbede» i 1970.  I programmet viste Tutta blant annet frem sine velfylte klesskap, for eksempel et titall pelser. Litt for snobbete, mente visst danskene.

Indignasjonen medførte at Se og Hørs opplag sank betydelig , og Thomas Rosenberg måtte godta en medredaktør.

Men Tutta fra Bergen ble uansett en legende i Danmark. Hun skal være den eneste som noengang har tillatt seg å komme senere enn de kongelige til en operapremiere i København! Ikke rart at Kim Larsen laget en sang om hennes eventyrlige sosietetsliv!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bergen, kultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s