På sengekanten hos Sæverud

Klikk på faksimilen

Klikk på faksimilen

INFORMATION  17. JANUAR 1953:

Det er ikke hver dag man kan finne bergensnyheter i den danske avisen Information. Men det kunne man rett som det var på 1950-tallet, da journalisten Einar Chr. Rosenvinge Bernhardsen fra Bergen startet sin eventyrlige danske journalistkarriere nettopp i den avisen.

En januarmorgen i 1953 hadde bris – som signaturen hans var –  fått snusen i at bysbarnet Harald Sæverud hadde overnattet på Københavns hotell Astoria. Da Bernhardsen grytidlig banket på hotelldøren, var Sæverud i gang med morgenkaffe og dansk rugbrød, som han inntok på sengen, i silkeslåbrokk og med en Sæverud-komposisjon som lesestoff.

 Til avisens lesere kunne journalisten neste dag rapportere fra komponistens sengekant:

«Den verdenskendte komponist er paa gennemrejse fra Malmø – hvor han har været for at faa foretaget nogle ændringer paa sin smokingjakke – nu ligger han blot og venter paa at det skal blive afgangstid for flyveren til hans hjemby Bergen.»

Sæverud hadde altså vært i Malmø for å få gjort noen endringer på sin smokingjakke! En slik ekspedisjon kan man trygt si at det smaker verdensklasse av.

Et langt intervju ble det uansett ut av møtet på sengekanten. Sæverud  fortalte villig vekk om både Edvard Grieg og om uglers musikalitet. Og til slutt ba han om å få utstyre intervjuet med følgende etterord: «Til læserne. Da jeg paa grund af min rejse til Bergen ikke har haft anledning til at læse gennem «Information»s interview med mig, fraskriver jeg mig paa forhaand ethvert ansvar for dets innhold.»

Undertegnet  – Harald Sæverud.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under kultur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s