Fra Nordsjøen til sportsartikler

BERGENS TIDENDE 29. oktober 1946:

«Bergenseren som er mer dekorert enn noen alliert sjøoffiser, driver nå sin fabrikk for sportsartikler i all fredelighet», fortalte Bergens Tidende i oktober 1946.

Klikk på faksimilen

Noen dager tidligere var løytnant Leif Larsen (1906 – 1990) blitt tilkjent den høyeste britiske utmerkelse, D.S.O. (Distinguished Service Order). Da hadde han fått praktisk talt alle de ordener og utmerkelser det var mulig å få, for sine 52 turer over Nordsjøen med agenter, flyktninger og våpen.

Klikk på faksimilen

«Til tross for denne imponerende innsats går Sjetlands-Larsen relativt ukjent omkring i Bergen og prøver å late som han ikke har hatt noe med krigen å gjøre», skrev BT. Men nå hadde avisen omsider fått krigshelten til å si litt om seg selv og opplevelser under krigen, etter den første turen til England og Kompani Linge i februar 1941.

«Husker du noen av disse turene spesielt godt?», spør BTs signatur T.T.

«Det måtte være en tur i november 41 til Træna-distriktet.  Turen gikk glatt helt til vi skulle  tilbake til basen igjen. Da blåste det opp en orkan som gjorde at vi måtte ligge fem døgn på været med «Arthur» før vi endelig nådde Shetland. En av mannskapet, Karsten Sangholt fra Fjell, ble skyllet overbord og omkom. Det var den samme stormen som brakk ned «Blia», ulykkeskøyten som  kom fra England til Bergensdistriktet og hentet 42 flyktninger, men aldri kom frem», fortalte Leif Larsen.

Nøktern fortalte han om overfarter med bølger så høye som fjell, kamp mot tyske krigsskip og fly – og om forlis. Fra oktober 1943 førte han subchaseren «Vigra», før den tid var det mindre skøyter.

Og et drøyt år etter krigens slutt snakket han, i all beskjedenhet, om prøvelsene. Ikke rart intervjuet ble slått opp over fem spalter øverst på side 1. Avisens journalist trodde imidlertid ikke på hans forsikringer om at han var fedig med sjøen, og at han nå bare satset på produksjon av sports- og campingutstyr i Fyllingsdalen.

«… det skulle ikke undre oss om vi en dag hører at han har lagt ut på jordomseiling , eller dradd til Nordpolen eller styrer den første månerakett likeså sikkert og uanfektet som han styrte sin skute mot kjente og ukjente farer.»  

Den britiske utmerkelsen han skulle få hadde han bare lest om i avisen.

«Men det ligger et rekommandert brev og venter», antydet han.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Bergen

One response to “Fra Nordsjøen til sportsartikler

  1. Tilbaketråkk: “Noe skitt å filme”, sa Shetlands-Larsen | Bergensiana

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s